Hlavní obsah

Stoletý muž cvičí hodiny v posilovně. Považuje to za lepší než léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Les Savino z Hannoveru v Pensylvánii chodí každý všední den na tři hodiny do posilovny. Vedle cvičení připisuje svou vitalitu i genům a střídmému stravování. Ale neodpírá si ani malé hříchy, například martini.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Les Savino je na svůj věk v úžasné formě. Letos v srpnu mu sice bylo již sto let, ale i v den svých narozenin se vypravil do posilovny. Ostatně tak to dělá každý všední den už od roku 1983. Dnes sice již používá chodítko, aby při chůzi lépe držel rovnováhu, ale jinak je neuvěřitelně čilý a vitální.

Do posilovny chodí již kolem 7:30 ráno a cvičí každý den tři hodiny. V pondělí, středy a pátky se zaměřuje na silový trénink. Vystřídá patnáct cvičebních strojů a na každém provede 45 opakování. Úterý a středy patří kardiu a cvikům na vyrýsování.

Vychrtlá Britka vyhrála boj sama se sebou. Nyní je z ní fitness koučka

Koktejl

Díky svému životnímu stylu nebyl nikdy vážně nemocný, což společně s dlouhověkostí připisuje i genům. Jeho rodiče přišli do Ameriky z Itálie, a přestože neměli peníze na lékařskou péči, dožili se 89 a 84 let. „Cvičení je mnohem lepší než léky. Beru jen pilulky na tlak, ale to je všechno,“ přibližuje pan Savino svůj skvělý zdravotní stav.

Další důležitý faktor spatřuje ve střídmém stravování. „Mnoho lidí se přejídá, ale já jím, jen dokud mám k jídlu chuť,“ prozradil listu Today s tím, že většinu jeho jídelníčku tvoří zelenina a plody moře. „Ale nepotřebuji žádné speciální jídlo, v restauraci si vyberu z menu jako každý jiný,“ upřesnil, že žádnou striktní dietu nedrží, a dodal: „Jen mě z nějakého důvodu moc nelákají steaky a maso.“

Nevyhýbá se ani sladkému a alkoholu. Po každé večeři si dá třeba sušenku nebo čokoládový puding jako malý dezert a ke konci dne patří také dvě sklenky martini. „Ale nevzpomínám si, že bych to s alkoholem někdy přehnal a opil se,“ řekl novinářům a zdůraznil, že nikdy v životě nekouřil.

Jízda nekončí

Zamlada sloužil v armádě, létal s bombardéry B-17. Po válce získal titul jako potravinářský technolog a později založil vlastní konzultantskou firmu. To mu umožnilo létat po celém světě a do důchodu šel v 83 letech proto, že mu manželka Barbara naznačila, že toho cestování už bylo dost.

Jeho žena zemřela v roce 2011 v 89 letech, ale pan Savino je pořád obklopen rodinou. Měli s Barbarou čtyři děti, a přestože nejstaršímu je dnes 77 let, pořád jim říká „děcka“. Spoustu kamarádů má také v posilovně.

„Jsem velký optimista, vždycky se na všechno dívám z té lepší stránky,“ přidává další z důvodů své dlouhověkosti a vitality. Ostrou mysl si udržuje sledováním zpráv a čtením knih.

„Když udržujete zdravý životní styl, celý život si krásně užíváte a chcete jít dál. Mně je sto let, ale zastavovat rozhodně nechci,“ dává vitální pán jasně najevo, že jeho jízda ještě zdaleka nekončí.

Dožili se stovky a manželé byli 79 let. Smrt je rozdělila jen na necelý den

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám