Hlavní obsah

Volný dostal za šíření poplašné zprávy o vraždách skrze ivermektin podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý poslanec Lubomír Volný dostal ve středu za šíření poplašné zprávy o vraždění pacientů pomocí ivermektinu od Obvodního soudu pro Prahu 7 dvouletou podmínku. Volný se hájil tím, že se snažil zabránit ztrátám na životech a že jde o kampaň „globální farmaceutické mafie“. Verdikt není pravomocný.

Lubomír Volný u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Z pohledu soudu ta obhajoba od počátku byla ovládána takovým určitým omylem v tom, co je předmětem tohoto řízení. Tady se nejednalo o problematiku léku zvaného ivermektin, co dělají farmaceutické firmy atd. Jediné, co nás zajímalo, byly příspěvky, které pan obžalovaný umístil na sociální sítě,“ uvedl soudce Tomáš Hübner, podle kterého šlo především o to, jakým způsobem ty zprávy Volný formuloval. Podle soudce není pochyb o autentičnosti příspěvků ani o tom, že jejich autorem je Volný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Lubomír Volný u soudu

„Soud má za to, že skutečnost může být taková, že celé to sloužilo k neoprávněnému politickému zviditelňování se pana obžalovaného, když už nic jiného nepomáhalo,“ podotkl soudce.

Podle soudu měl Volný zájem svými příspěvky co nejvíce čtenářů zaujmout, šokovat a vystrašit.

Volný odmítl obžalobu z šíření poplašné zprávy kvůli ivermektinu

Krimi

Volný je obžalován z šíření poplašné zprávy kvůli svým loňským příspěvkům na Twitteru a Facebooku, kde zveřejnil například své tvrzení:

„Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí, tedy vraždy několika pacientů, kteří jej budou užívat. Jste-li jako lékař, lékařka či zdravotník součástí tohoto plánu, NEDĚLEJTE TO!!! Ať už Vám vyhrožují čímkoliv!!! Nejste sám, nejste sama!!!“

„Tento soud měl jedinečnou příležitost ukázat, jak funguje odnož globální farmaceutické mafie v České republice, že skutečně existuje,“ prohlásil Volný v závěrečné řeči, ve které se snažil soud přesvědčit, že to nebyl on, kdo šířil poplašnou zprávu, ale novináři a lékaři. Novináři podle něj nepostupovali eticky, neověřovali si zdroje z vícero zdrojů a podíleli se na kampani proti ivermektinu.

„Myslím si, že mělo být obvinění z šíření poplašné zprávy novinářů a lékařů, kteří šířením lží o nebezpečí ivermektinu způsobili to, že si tisíce lidí ten ivermektin nevzali,“ dodal Volný, podle kterého proběhla „řízená kampaň proti jednomu konkrétnímu léku“.

Volný dále tvrdil, že se žalovanými příspěvky „snažil zabránit ztrátám na životech a na majetku“, že opatření, která přijala vláda v ČR, zabíjela lidi, apod. „Tisíce lékařů v zemi ve spojení s globální farmaceutickou mafií, jejíž existence je nezpochybnitelná, byly ochotny poškozovat své pacienty. Dodnes jsem přesvědčen o tom, že se tou akcí podařilo zabránit mediální či skutečné smrti někoho na ivermektinu,“ uzavřel bývalý poslanec.

Státní zástupkyně Jana Behenská pro Volného navrhovala výchovný, podmíněný trest. „Mám za to, že si tu informaci pan obžalovaný vymyslel, aby na sebe upozornil a byl nějakým způsobem opět vidět v médiích a na veřejnosti,“ řekla v závěrečné řeči Behenská.

Bojko: Informace o plánu vraždění ivermektinem máme od neznámé paní

Krimi

K Volnému se podle jeho vyjádření dostala jistá informace, která „mohla vést k tomu, že budou papírově lidé, kteří umřeli a předtím brali ivermektin, prohlášeni za usmrcené ivermektinem.“ Informaci mu údajně přinesla „osoba, která ví, kolikrát za týden jsem si objednal sushi, co je v mém bytě mezi ložnicí a obývákem, poslední tři čísla na mé kreditní kartě. Je to osoba, která mi předala mou poslaneckou kartu, o které jsem nevěděl, že nemám v peněžence.“

Za šíření poplašné zprávy hrozí Volnému až tříleté vězení.

Ivermektin je antiparazitikum, které se používá jak u zvířat, především dobytka, tak u lidí proti parazitům, jako jsou hlístice, vši nebo zákožky. V Česku jej lékaři zkoušeli používat jako lék na covid-19, výzkumy Evropské lékové agentury (EMA) následně zjistily, že důkazy o účinnosti léku nejsou dostatečné na to, aby používání ivermektinu v souvislosti s covidem podpořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám