Hlavní obsah

Volný odmítl obžalobu z šíření poplašné zprávy kvůli ivermektinu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (VOLNÝ blok) stanul ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 7. Volný je obžalovaný z šíření poplašné zprávy kvůli jeho loňským příspěvkům o léku Ivermektin. Podle Volného existoval plán na očernění léku vraždami pacientů. Volný může v případě odsouzení dostat až osmiletý trest vězení.

Lubomír Volný k obžalobě z šíření poplašné zprávyVideo: Novinky

 
Článek

Volný je obžalovaný z šíření poplašné zprávy kvůli jeho loňským příspěvkům na Twitteru a Facebooku, kde loni v březnu zveřejnil například své tvrzení: „Podle mých informací se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat. Jste-li jako lékař, lékařka, zdravotník součástí tohoto plánu, NEDĚLEJTE TO!!! Ať už Vám vyhrožují čímkoliv!!! Nejste sám, nejste sama!!!“

Hned zkraje hlavního líčení Volný prohlásil, že se necítí být vinen a že s obžalobou nesouhlasí. „Toto trestní stíhání je důkazem prorůstání organizovaného zločinu do státní správy,“ oznámil Volný. „Jednal jsem podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl také soudu.

Bývalý poslanec dále uvedl, že jeho tehdejší vyjadřování bylo „na základě komplexního obrazu té doby“. Pak už se víceméně věnoval samotné obžalobě, svému názoru na ivermektin, ale i například na údajnou „globální mafii, kterou tvoří farmaceutické firmy“.

K Volnému se údajně dostala jistá informace, která „mohla vést k tomu, že budou papírově lidé, kteří umřeli a předtím brali ivermektin, prohlášeni za usmrcené ivermektinem.“ Informaci mu údajně přinesla „osoba, která ví, kolikrát za týden jsem si objednal sushi, co je v mém bytě mezi ložnicí a obývákem, poslední tři čísla na mé kreditní kartě. Je to osoba, která mi předala mou poslaneckou kartu, o které jsem nevěděl, že nemám v peněžence.“

„Dospěli jsme s mým týmem k tomu, že to může být buď relevantní informace, nebo provokace, abych se já znemožnil na veřejnosti,“ prohlásil Volný.

Volný nedorazil k soudu kvůli nemoci. Ještě v sobotu řečnil na demonstraci

Krimi

Volný se také nechal slyšet, že v té době si načetl 20 studií o účinnosti ivermektinu, který podle něj může léčit i rakovinu. Pokračoval dále tím, že je ivermektin odmítaný „globální mafií farmaceutických firem“, protože jde o „generický lék, který stojí pár korun“.

K samotným příspěvkům zatvrzele opakoval, že se nebude vyjadřovat, protože „nechce osobu blízkou vystavit nebezpečí trestního stíhání“.

Po promluvě s obhájkyní nakonec soudu sdělil, že jedním z členů onoho týmu je jeho bývalý poslanecký kolega Marián Bojko. Ten by měl vypovídat k případu při příštím jednání.

Policie navrhla obžalovat exposlance Volného

Krimi

Obvinění z šíření poplašné zprávy považuje Volný za irelevantní. „Nevěřím tomu, že jsem vyvolal obavy v jednom jediném člověku. Neexistuje jeden jediný člověk, ve kterém bych vyvolal obavy, že si nemá vzít doma ivermektin, protože by jeho smrt byla spojená s ivermektinem,“ prohlásil Volný.

„Díky tomuto procesu stoupne povědomí o tom, jak bezpečný ivermektin je,“ myslí si Volný.

Ivermektin je antiparazitikum, které se používá jak u lidí, tak u zvířat proti parazitům, jako jsou vši nebo zákožky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám