Hlavní obsah

Sektářskou matku vypátrali. Skončila ve vazbě, děti musely do krizového centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců se dařilo ukrývat před soudem a policií své dvě děti ve věku 11 a 13 let ženě z Jihlavska, která je podle všeho členkou sekty ignorující zákony ČR. Soud už na začátku června rozhodl o tom, že děti mají být umístěny do krizového centra. Před několika dny ale útěk podle zjištění Novinek skončil a policistům se rodinu podařilo vypátrat.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ženu soud poslal do vazby, děti obratem putovaly do krizového centra. Informaci potvrdila policejní mluvčí Dana Čírtková. „Státní zástupce podal návrh na vzetí do vazby a soud toto akceptoval,“ potvrdila v pátek mluvčí s tím, že žena čelí obvinění z ohrožování výchovy dítěte a maření úředního rozhodnutí.

Matka se svým partnerem již dříve po rozhodnutí o umístění dětí do krizového centra zahnali na útěk soudní vykonavatelku, justiční stráž i policejní hlídku při pokusu děti odebrat.

Děti pak zmizely neznámo kam a policie je vedla jako pohřešované. Nelze vyloučit, že pobývaly dokonce i v zahraničí.

Matce ze sekty „živých člověků“ podruhé odebrali děti, nesmí je ani vídat

Krimi

Jak Novinky už dříve popsaly, o odebrání dětí matce rozhodl jihlavský okresní soud poté, co se děti dostaly do vleklého konfliktu svých rodičů, matka několik měsíců nerespektovala předchozí soudní rozhodnutí a děti navíc přestaly do školy bez omluvy chodit na část vyučování. U jednoho z chlapců podle soudu navíc došlo k závažné změně chování a k negativnímu nastavení vůči respektování pravidel či autorit, zřejmě pod vlivem matky.

Sekta, které podle všeho matka propadla, hovoří o „živém, svobodném člověkovi – Svabodni žiství Člavjek“. Lidé ze skupiny odmítají svou starou občanskou identitu a volí si i nová jména. Skupina neuznává rozdělení Československa a tvrdí, že Česká republika je jen soukromá korporace.

V Česku působí desítky sekt. I skrytě

Domácí

Pokus děti matce odebrat skončil na začátku června fiaskem. Soudní vykonavatelka provázená zástupcem Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte a justiční stráží, posléze i přivolanou policejní hlídkou, se totiž před ženou a jejím partnerem dala na ústup.

„Paní citovala hlídce jakési ‚zákony a nařízení papeže‘. Dále jim řekla, že porušují její práva. Děti tedy nebyly odebrány, neboť hrozilo i při součinnosti policie násilí ze strany matky a jejího partnera,“ přiznala soudní vykonavatelka.

Další pokus odebrat děti učinil soud za měsíc, a to už chlapci podle zprávy nebyli u matky doma. Oba chlapci pak byli vedeni v policejní databázi jako pohřešovaní.

Nejde o první ženin problém s úřady; jak Novinky zjistily, před lety se skrývala dlouhou dobu v zahraničí se svou malou dcerou poté, co byla odsouzena za křivé obvinění tehdejšího manžela.

Soud propustil z vazby zubařku obžalovanou z vraždy vůdce sekty

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám