Hlavní obsah

Nejvyšší soud chce učit, jak řešit žaloby kvůli koronaviru

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy v nedávném rozhovoru pro Právo upozornil na to, že lze předpokládat soudní žaloby především od českých podnikatelů na náhrady jejich škod způsobených koronavirovou pandemií v souvislosti s restriktivními opatřeními státu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 20. května 2020 na Pražském hradě předsedou Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho

Článek

Proto už krátce po svém květnovém jmenování Angyalossy hovořil o tom, že bude chtít tuto problematiku projednat s členy občansko-právního kolegia NS a případně s nimi připravit metodiku pro soudy, jak v takových kauzách rozhodovat. Nyní Angyalossy Právu potvrdil, že už věc s experty z řad Nejvyššího soudu probral a našli určité východisko.

„Vyřešili jsme to v tom smyslu, že jsem odeslal předsedům soudů, kterých by se to mělo dotýkat, takový návrh, že náš soud pro jejich soudce uspořádá tzv. workshop. Tam by se naši kolegové, kteří se touto problematikou zabývají, s nimi zamysleli nad stávající judikaturou, na kolik ji lze použít na situaci okolo koronavirové pandemie,“ řekl Právu Angyalossy.

Nemusela by se tak podle něj kvůli žalobám na náhrady škod souvisejícím s koronavirem vytvářet nějaká nová judikatura, ale soudci by mohli využít dřívější verdikty týkající se podobných žalob.

Předseda NS Angyalossy: Žaloby za koronavirus předpokládáme

Domácí

Podle šéfa NS by se školení mělo týkat především pražských soudců, konkrétně z městského a obvodních soudů v Praze 2 a 7, pod které mimo jiné spadají spory týkající se ministerstva zdravotnictví, respektive vnitra.

Workshop by vedl někdo ze soudců zmíněného občansko-právního kolegia NS a měl by se konat ještě nejpozději o prázdninách. „Je to věc, která má určitou prioritu,“ podotkl k tomu Angyalossy.

Školit chce i komora

V podobném duchu vyvíjí podle něj iniciativu i Česká advokátní komora (ČAK), která školí obhájce, aby věděli, jakým způsobem radit svým klientům.

„Snažíme se školit naše advokáty obecně v problematice náhrady škod, vydáváme k tomu publikace a informační materiály expertů a chystáme k tomu i několik odborných konferencí. Určitě je to aktuální téma, kterým se komora v současnosti i v příštích měsících míní zabývat,“ řekla k tomu Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Angyalossy před pár dny v deníku Právo uvedl, že situaci, jako byla ta kolem koronavirové pandemie, nikdo v Česku ani ve světě ještě nezažil a že bude mít velké ekonomické dopady.

„A spousta lidí se může cítit poškozena, že podle nich vláda učinila či neučinila přiměřená opatření. Řadě lidí bylo zakázáno v podstatě podnikat, a tato situace dosud nikdy nebyla, a lze tedy předpokládat, že spousta těch lidí se bude cítit poškozena a bude se domáhat nějaké náhrady,“ poznamenal pro Právo předseda Nejvyššího soudu.

Nový šéf NS: Prezident nic neporušil a žádné podmínky jsem nedostal

Domácí

Aby se podle něj předešlo řadě zbytečných žalob, rozhodl se tedy se svými kolegy konat a nyní chce soudcům pražských soudů dát návod, jak mají v příštích týdnech či měsících po obdržení očekávaných žalob na náhradu škody postupovat.

Už dříve však nevyloučil, že nakonec bude muset Nejvyšší soud vydat nějaké sjednocující stanovisko pro všechny, až se k němu některé z předpokládaných soudních sporů kvůli koronaviru dostanou.

Reklama

Výběr článků

Načítám