Hlavní obsah

Nový šéf NS: Prezident nic neporušil a žádné podmínky jsem nedostal

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve funkci je nový předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy jen krátce, a už musí odrážet útoky, které se týkají jeho jmenování. Prezident Miloš Zeman totiž svým výběrem předsedy NS překvapil. Angyalossy důrazně odmítl, že by za jeho jmenováním byly nějaké nekalosti, a zdůraznil, že vše se uskutečnilo podle zákona.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy

Článek

Dosavadního šéfa senátu trestního kolegia NS Angyalossyho prezident Zeman jmenoval tři měsíce poté, co soud kvůli jmenování ústavním soudcem opustil bývalý předseda Pavel Šámal.

Okamžitě po jmenování se ozvaly hlasy zpochybňují transparentnost výběru, někdejší šéfka NS Iva Brožová se dokonce nechala slyšet, že prezident nevybral toho nejlepšího a že jeho jmenování považuje za politizaci důležitého justičního postu. Další ohlasy zase zmiňovaly to, že Angyalossy je veřejnosti takřka neznámý.

Angyalossy se proti námitkám ohradil s tím, že jeho jmenování se odehrálo přesně podle zákona.

Zeman jmenoval předsedou Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho

Domácí

„Pan prezident nic neporušil, jeho postup byl bezvadný a nedá se k tomu nic namítat. Já v tom nevidím nic netransparentního,“ prohlásil Angyalossy.

Mám za to, že většině justice jsem dobře znám.
Petr Angyalossy

„Je potřeba vidět, že byla i pandemie koronaviru, navíc můj předchůdce profesor Šámal odešel trochu nečekaně a nebylo možné se na tu situaci připravit,“ dodal s tím, že se prezident Zeman se všemi kandidáty jistě velmi dobře seznámil, než ukázal právě na něj.

„Moje jmenování nemělo žádnou podmínku, nic takového nepadlo. Uznávám, že nemusím být sympatický úplně všem. Možná něco pramení z toho, že mě někteří kritici neznají. Tvrdilo se, že jsem neznámý, ale o tom mám pochybnosti. Mám za to, že většině justice jsem dobře znám,“ dodal Angyalossy.

Nový předseda by ve své funkci chtěl klást důraz na zkrácení délky dovolacího řízení a zvýšit důvěru veřejnosti v rychlé a spravedlivé rozhodování NS. Dokončit by chtěl i práci na etickém kodexu soudce a zvažuje, že by s kolegy z NS zapracoval na stanovisku k možným žalobám na stát na náhradu škody v souvislosti s koronavirem.

„Vnímám to tak, aby i veřejnost věděla, v jakých případech žaloby podávat, aby soudy nebyly zbytečně zavaleny žalobami, které by už dopředu neměly naději na úspěch,“ vysvětlil Angyalossy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám