Hlavní obsah

Zúčastnil se protestů za Floyda, o den později byl Australan pozitivní na koronavirus

Novinky, nčs

Obavy o vznik nového ohniska nákazy vyvolal případ z australského Melbourne. Jeden z účastníků protestů, které vyvolala smrt Afroameričana George Floyda, měl o den později pozitivní test na přítomnost koronaviru v těle, informoval britský Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sobotní demonstrace v Melbourne se účastnily tisíce lidíVideo: AP

 
Článek

Muž ve věku okolo 30 let se zúčastnil v sobotu protestního průvodu spolu s dalšími tisíci lidmi. O den později se u něj projevily příznaky onemocnění covid-19 a testy následně potvrdily nákazu novým koronavirem.

Nejmenovaný muž měl při protestech chráněný obličej a v době průvodu se u něj příznaky neprojevovaly. Přesto se zdravotníci obávají, že virem mohl nakazit další účastníky.

„Představuje to naše nejhorší obavy,“ připustil australský ministr vnitra Peter Dutton, podle nějž by takový případ mohl spustit další vlnu nákazy.

„Nedomníváme se, že se muž nakazil během protestů, ale mohlo při nich docházet k šíření viru. Je samozřejmě dobře, že si chránil obličej, ale ani to neposkytuje 100procentní ochranu,“ uvedl Chris Sutton, ministr zdravotnictví státu Victoria.

Ohrožují ostatní

Zdravotníci nyní trasují pohyb nakaženého muže a snaží se zjistit, s kým se setkal po dobu delší než 15 minut. Tito lidé následně budou umístěni do karantény. „Silně nedoporučujeme, aby se lidé ve státě Victoria scházeli ve skupinkách po více než 20 lidech. Je to riziko pro ostatní,“ doplnil Sutton.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Australský premiér Scott Morrison vzkázal demonstrantům, aby nepřenášeli riziko nákazy na ostatní občany. „Vím, že někteří z protestujících na sebe riziko možné nákazy svojí účastí vzali, ale ohrožují tím také osoby, které se protestů nezúčastnily,“ připomněl premiér a dodal, že některá opatření se kvůli demonstracím budou uvolňovat později, aby se zjistilo, zda mají protesty vliv na nárůst počtu nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám