Hlavní obsah

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

– Londýn

Anglická policie se obává, že by se o víkendu mohli do Londýna sjet příznivci ultrapravice a zamíchat se mezi demonstrující odpůrce rasismu, či se jim postavit. Fotbaloví výtržníci také uvedli, že plánují hájit sochy, které se při posledních protestech staly terči vandalů. Byl mezi nimi i pomník Winstona Churchilla či socha Kryštofa Kolumba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sochy v Londýně a Antverpách se staly terčem útokůVideo: Reuters/AP

 
Článek

Bývalý šéf ultrapravicové Anglické obranné ligy Tommy Robinson na sociální síti vyzval k protidemonstracím, protože podle něj nepostupovala policie při zásazích na pochodech a protestech hnutí Black Lives Matters dostatečně tvrdě. Obvinil policisty, že selhali a nejednali, protože tam bylo „příliš mnoho lidí, kteří nebyli bílí“.

Předseda Metropolitní policejní federace Ken Marsh z výzvy Robinsona není nadšen: „Tento víkend před sebou budeme mít úplnou bouři, máme tu plánované protesty a teď je tu Tommy Robinson a jeho agitátoři.“

Další demonstrace plánují fotbaloví výtržníci. Skupina nechvalně proslulých fanoušků Millwallu už strávila část úterý tím, že střežila Churchillovu sochu na Parlamentním náměstí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Socha Winstona Churchilla, na kterou napsali, že byl rasista.

Do Londýna přijeli fanoušci z Cardiffu a Blackpoolu, kteří oznámili, že jsou připraveni použít sílu, aby zabránili vandalismu. Všechny tyto týmy hrají nižší soutěže, kde je atmosféra na stadionech divočejší. Aliance pro demokratické fotbalové fandy založená v roce 2017 s cílem bojovat proti terorismu vyzvala své členy, aby pomníky hájili. Ty se staly během protestů terči útoků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Richmondu strhli sochu Kryštofa Kolumba a svrhli ji do jezera.Video: WWBT, AP

Výzvy fanoušků a exponentů ultrapravice podle listu the Daily Mail připomínají plány na sjednocení ultrapravice v americkém Charlottesville v roce 2017, která se tam sjela, aby zabránila odstranění sochy konfederačního generála Roberta A. Leeho. Tehdy vjel do davu demonstrantů bělošský radikál v Dodgi Challenger a zabil jednu ženu.

Útoky na sochy

V Londýně byl na podstavec Churchillovy sochy nastříkán nápis, že byl rasista. Stržena už byla v Bristolu socha Edwarda Colstona, kterou demonstranti hodili do moře. Colston dopravoval do Ameriky černé otroky.

Foto: Ben Birchall, ČTK/AP

Demonstranti shodili do moře v Bristolu sochu obchodníka s otroky Edwarda Colstona.

V Leedsu demonstranti nastříkali na památník královny Viktorie, že byla majitelkou otroků, i když byla korunována až čtyři roky po zrušení otroctví.

Stovky demonstrantů v Oxfordu také chtějí strhnout sochu Cecila Rhodese, který stál v 19. století za výboji Británie na jihu Afriky. Získal Rhodesii a začlenil pod britskou správu Oranžsko a Transvaal, kvůli čemuž rozpoutal druhou búrskou válku.

Hnutí Black Lives Matters sestavilo seznam 60 soch, které by chtělo odstranit, protože jsou podle něj rasistické a oslavují otrokářství. Jsou mezi nimi sochy významných postav z britské historie, jako byli král Karel II., Oliver Cromwell, admirál Horatio Nelson, objevitelé a cestovatelé kapitán James Cook a Henry Morton Stanley nebo bukanýr Francis Drake, ale také Kryštof Kolumbus.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Socha Cecila Rhodese v na fasádě koleje v Oxfordu.

Mluvčí premiéra Borise Johnsona vyzval policii, aby sama rozhodla, kdy má zasáhnout proti demonstrantům, kteří se pokusí strhnout sochy. Mezi nimi jsou i sochy lidí hájících otrokářství nebo na něm vydělávajících, ale také významných představitelů, kteří utvářeli podobu Spojeného království.

V Londýně už byla odstraněna socha Roberta Milligana, který v 18. století obchodoval s otroky, vlastnil třtinové plantáže na Jamajce a zasloužil se o vybudování Západoindických doků ve východním Londýně. Jeho socha stála do úterý před muzeem Docklands na okraji obchodní čtvrti Canary Wharf.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Odstranění sochy otrokáře Roberta Milligana v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám