Hlavní obsah

Vláda jednala o nových opatřeních proti koronaviru

Praha
Aktualizováno

Ve Strakově akademii zasedla v pondělí odpoledne vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Rozhodla o prodloužení omezení volného pohybu osob v České republice nebo i o změně v čele Ústředního krizového štábu, který nově povede Jan Hamáček. Tiskovou konferenci jsme sledovali živě.

Záznam: Tk po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Vláda rozhodla o prodloužení omezení volného pohybu lidí po ČR, a to až do 11. dubna. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již dříve avizoval, že se toto opatření kvůli koronaviru prodlouží nejméně o jeden týden. Stejně dlouho pak budou zavřené také restaurace a většina obchodů.

Povinnost nosit roušku se nebude nově vztahovat na děti do dvou let a na řidiče motorových vozidel. Doposud museli roušku nosit na veřejnosti všichni.

Do čtrnáctidenní karantény budou muset nově všichni, kteří se vrátili zpět do České republiky ze zahraničí. Doposud karanténa platila pouze pro lidi vracející se z rizikových zemí.

Zároveň vláda informovala o spuštění systému tzv. chytré karantény. Ten bude mít na starosti Centrální řídící tým COVID19, který bude řídit zdravotnické aktivity a povede ho právě náměstek Roman Prymula.

„Pokud bude projekt úspěšný, můžeme uvažovat o tom, že by po Velikonocích mohla být opatření uvolněna,” dodal po jednání vlády premiér Babiš.

Vláda prodlouží omezení volného pohybu nejméně o týden, řekl Vojtěch

Koronavirus

Kabinet dále jednal o personální změně v čele Ústředního krizového štábu. Nyní štábu šéfuje epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ve funkci ho vystřídat ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček přebírá vedení krizového štábu, Prymula bude řídit tým COVID-19

Koronavirus

„Je to rozhodnutí, ke kterému dospěl pan premiér. Vracíme se tak k modelu, který tady byl na začátku, že za krizové řízení odpovídá ministerstvo vnitra, a zdravotnictví bude dělat to, co mu náleží, a to, v čem jsou profesionálové,“ sdělil v pondělí Novinkám Hamáček.

Hamáček s Vojtěchem si na twitteru vyjasňovali, kdo zajistil respirátory domovům pro seniory

Koronavirus

Výběr článků

Načítám