Hlavní obsah

Vědci v USA vynalezli test na koronavirus za dvě stovky

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady schválily použití testu, který rozpozná přítomnost nového viru na základě vzorku slin. Jeho autoři z univerzity Yale se vzdali zisku, test by tak měl být pro veřejnost dostupný za 10 dolarů (zhruba 220 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tuto metodu testování vědci pojmenovali SalivaDirect a v současné době už je využívána k testování hráčů basketbalové NBA. Test by měl odhalit nakažené jedince, kteří zatím nejeví žádné příznaky nemoci covid-19, ale mohli by ji přenášet.

Test SalivaDirect je vysoce citlivý a podle oficiálního protokolu je jeho přesnost 88 až 94 procent. Navíc je bezbolestný, zatímco současné PCR testy se provádějí nepříjemným výtěrem z nosohltanu a krku. Vědci z Yaleu doufají, že vzhledem k ceně by se navíc lidé nemuseli bránit opakovanému testování.

Testování v Tatiné odhalilo osm dalších nakažených

Domácí

Výroba testu je navíc snazší a levnější, proto bude také dostupný jen za 10 dolarů, zatímco PCR testy v Česku stojí zhruba 1800 (Nemocnice na Bulovce jej nabízí pro samoplátce za 1756 korun).

Testy se pomocí metody SalivaDirect budou moci provádět i hromadně, což zvýší kapacitu celkového testování až o miliony denně.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

„Jedná se o velký pokrok v tom, aby bylo testování dostupnější,“ uvedla jedna z vývojářek nového testu Chantal Vogelsová. „Test jsme začali vyvíjet poté, co jsme zjistili, že sliny jsou slibným vzorkem pro detekci viru SARS-CoV-2,“ dodala.

Vyšší kapacita

Vzhledem k naléhavé potřebě testování v USA zkrátila univerzita čas testování metody i náklady, aby SalivaDirect mohla být co nejdříve dostupný. „Konečně můžeme zvládnout tuto pandemii, a to ještě před začátkem očkování,“ uvedl vědec Nathan Grubaugh.

Nosní sprej jako prevence proti koronaviru? Účinnější než roušky, tvrdí vědci

Koronavirus

Výzkumný tým nedávno na odborném webu medRxiv zveřejnil studii, ve které uvádí, že nový typ koronaviru je ve slinách velmi dlouhou dobu stabilní i při vysokých teplotách, a není tedy nutné k jejich udržování využívat drahé vybavení.

SalivaDirect by měl být časem dostupný i v zahraničí. Podobný typ testování se však používá i u nás. „Existuje několik variant těchto testů a vyvíjí je řada univerzit,“ řekla České televizi Jana Jaklová Dytrtová z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Testování ze slin by podle ní pomohlo v místech, kde je zapotřebí dělat velké množství testů opakovaně, například v dolech OKD na Karvinsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám