Hlavní obsah

Testování v Tatiné odhalilo osm dalších nakažených

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tatiná

V malé obci Tatiná na severním Plzeňsku je celkem osmnáct lidí pozitivních na covid-19. Původně jich bylo deset, nedělní testování, jehož výsledky zveřejnili hygienici v úterý ráno, prokázalo nákazu u dalších osmi.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Obyvatelé Tatiné stáli včera ukázněně ve frontě na plošné testování.

Článek

„Je to mimořádně nízké číslo, obávali jsme se, že to bude deset patnáct procent,“ řekl Právu Přemysl Tomašuk, ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni.

Ve vsi s 250 obyvateli platí od pátku mimořádná opatření. Místní musejí mimo domov povinně nosit roušky, pro veřejnost je uzavřený obecní úřad i tamní pohostinství, platí i zákaz pořádání jakýchkoliv hromadných akcí. „Rozsah těchto opatření se měnit nebude,“ doplnil Tomašuk.

Obec Tatiná má za sebou plošné testy

Koronavirus

Nedělnímu testování se podrobilo 211 lidí. „To je v rámci České republiky ojedinělý rozsah, když vezmete, že se v celém česku denně testuje kolem tří tisíc lidí,“ upozornil Tomašuk.

Obec má zhruba 250 obyvatel, část prošla testováním už dříve. „I u těch negativních budeme testy opakovat,“ dodal Tomašuk.

Nové ohnisko na Plzeňsku, v Tatiné mohou lidé nově ven jen s rouškami

Koronavirus

„Průběh nemoci je u všech nakažených bezpříznakový, což platí téměř stoprocentně i pro zbytek Plzeňského kraje. Což je sice z jedné strany dobrá zpráva, ale z druhé je to poněkud znepokojivé, protože lidé s nákazou se volně pohybují, aniž by o ní věděli, a přijde se na ně víceméně náhodně,“ uzavřel Tomašuk.

V Tatiné se koronavirus prokázal nejprve u čtyřiasedmdesátileté ženy, která byla hospitalizována s příznaky respirační infekce. Předtím se ale zúčastnila rodinné oslavy, kde se nakazilo dalších devět lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám