Hlavní obsah

V Maďarsku evidují mnohem vyšší smrtnost na covid-19 než jinde

Právo, Novinky, ivi, aš
Budapešť

V Maďarsku dosud registrují 4157 infikovaných na covid-19, ze kterých zemřelo 586 lidí. Tyto údaje ukazují na velkou, více než čtrnáctiprocentní smrtnost na nový druh koronaviru, zatímco obvykle se uvádí tříprocentní a v USA asi 5,5 procenta. Maďarská média to připisují hlavně tomu, že se v zemi testuje méně než v ostatních státech.

Foto: Facebook Maďarské armády

Maďarská armáda dezinfikuje domov důchodců.

Článek

I když se v Maďarsku počet testů od března postupně zvyšoval z několika stovek na několik tisíc denně, stále nedosahuje množství provedených testů jinde ve světě.

V počtu obětí se podle oficiálních údajů navíc uvádí smrt všech lidí, kteří byli pozitivně testovaní na covid-19 a často jsou mezi nimi chronicky nemocné starší osoby. V Rusku, kde je naopak velmi nízký počet obětí na počet nakažených, se mezi oběti řadí jen lidé, kteří zemřeli přímo na covid-19. Rusko kvůli tomu čelilo kritice, že manipuluje s čísly.

V Moskvě přepočítali oběti koronaviru, je jich dvakrát tolik

Koronavirus

V dalších zemích se obvykle uvádějí všechny oběti z řad nakažených, ale píše se, že zemřeli s covidem-19, přičemž se neuvádí, kdy byla prvotní příčinou nemoci právě nákaza SARS-CoV-2.

Oficiální údaje uvádí, že se v zemi dosud z nemoci covid-19 zotavilo celkem 2714 osob. „V současnosti je v nemocnici ošetřováno 169 osob, z nichž osm je odkázáno na umělou plicní ventilaci,“ uvedla ve středu stránka koronavirus.gov.hu.

Podle červnového průzkumu agentury Nézőpont je až 62 procent Maďarů spokojených s tím, jak vláda Viktora Orbána přistupuje k řešení koronakrize. „Předseda vlády jednoznačně politicky profituje ze způsobu boje proti pandemii,“ uvedla agentura MTI.

Reklama

Výběr článků

Načítám