Hlavní obsah

Turecko má nejrychlejší nárůst počtu nakažených, tvrdí média

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko má podle listu The Guardian nejrychlejší nárůst počtu nakažených na světě. Ačkoli první případ Covid-19 ohlásilo před čtyřmi týdny, jejich počet nyní už přesáhl hranici 38 tisíc.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Kontrola na příjezdu do asijské části Istanbulu

Článek

Poslední přírůstky podle listu, který se odvolává na turecké statistiky, dosahují až čtyř tisíců denně.

Přesto prezident Recep Tayyip Erdogan odmítá zpřísnit opatření, protože „lidé musí i nadále normálně pracovat a kola ekonomiky se musí točit dál“. Nahrává mu přitom relativně nízký počet obětí koronaviru: Turecko jich má za zmíněné čtyři týdny 812.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle listu je zřejmé, že po drtivém pádu turecké liry v roce 2018 se Erdogan obává další hluboké recese, která by vedla k růstu nyní téměř třináctiprocentní nezaměstnanosti.

Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca odůvodňuje dramatický nárůst počtu nakažených větším počtem provedených testů. V pondělí, kdy přibylo 3892 infikovaných, bylo podle něj v Turecku provedeno 20 023 testů na covid-19.

V Turecku prudce přibylo nakažených, ministerstvo popírá, že zatajuje rozsah epidemie

Koronavirus

Úřady se přesto snaží na nárůst reagovat: od úterka se na předměstí šestnáctimilionového Istanbulu, kde je 60 procent nakažených, staví nová nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám