Hlavní obsah

Trumpa donutili nasadit si roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump byl ve čtvrtek donucen nasadit si roušku a absolvovat v ní prohlídku továrny automobilky Ford v Michiganu, která mimo jiné vyrábí plicní respirátory a také ochranné štíty, píše Daily Mail. Před novináře ovšem předstoupil už nechráněný a tmavě modrou roušku s prezidentským znakem jen svíral v ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump v továrně FordVideo: Reuters

 
Článek

„Nechtěl jsem udělat tisku radost, aby mě v ní viděli,“ řekl Trump s tím, že během prohlídky továrny na sobě roušku měl, před novináři si ji ale prý zase sundal. Trump nosit roušku opakovaně odmítá, ačkoli to jako preventivní opatření před šířením koronaviru obyvatelům USA doporučuje federální vláda.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump dostal při návštěvě automobilky Ford ve státě Michigan tmavě modrou roušku.

Kromě Trumpa neměla na sobě roušku ani prezidentova tisková tajemnice Kayleigh McEnanyová a vedoucí štábu Mark Meadows.

Ministryně spravedlnosti státu Michigan Dana Nesselová pohrozila firmě Ford právními kroky, pokud se prokáže, že Trump nenosil během své návštěvy roušku. Zakrývání úst a nosu je ve státě povinné.

Společnost Ford Motor Company vzápětí vydala prohlášení, v němž uvedla, že prezident byl požádán, aby si roušku nasadil. „Bill Ford požádal prezidenta Trumpa, aby si po příchodu do firmy nasadil roušku. Během soukromé prohlídky ji na sobě měl, později ji odložil,“ napsala společnost.

V souladu s protikoronavirovými opatřeními státu Michigan měl ale prezident povinnost ji nosit po celou dobu své návštěvy.

Foto: Leah Millis, Reuters

Tmavě modrou roušku s prezidentským znakem si Trump musel nasadit v automobilce Ford ve státě Michigan. Když šel před novináře, sundal si ji.

„Rozmazlené dítě nedodržující pravidla”

Nesselová na povinnost nosit roušku na veřejnosti předem Trumpa upozornila. „Žádáme pouze, aby prezident Trump dodržoval právní předpisy v našem státě, stejně jako bychom to chtěli od kohokoli jiného,“ řekla. Společnost Ford rozhodla, že všichni pracovníci a návštěvníci musí nosit osobní ochranné prostředky, což je například rouška, a budou dodržovat zásady bezpečného odstupu.

Po prezidentově návštěvě ministryně uvedla, že Trump se vůči Michiganu zachoval „neuvěřitelně neuctivě“ a o bezpečnost zdejších obyvatel se nestará. „Je to rozmazlené nakvašené dítě, které odmítá dodržovat pravidla. Tohle není vtip,“ řekla Nesselová televizi CNN.

Foto: Daniel Mears, ČTK/AP

Prezident Donald Trump se dívá přes ochranný štít, který se vyrábí ve Fordově továrně ve státě Michigan.

Stát Michigan na základě výnosu tamní guvernérky Gretchen Whitmerové požaduje, aby lidé měli na sobě nějaký typ ochrany ve veřejných a uzavřených prostorech. Za porušení nařízení nejsou ukládány pokuty, ale například obchody nemusejí nezakrytého zákazníka obsloužit.

Trump prohlásil, že rouška vypadala dobře, když ji měl na sobě v části továrny, kde byl na neveřejné exkurzi. „Vypadalo to velmi pěkně,“ řekl prezident. Prohlásil ale, že ji mít nemusel, protože byl testován na koronavirus a ten den, kdy se vydal na návštěvu továrny, podstoupil další test na koronavirus a výsledek byl negativní.

Foto: Reuters

Donald Trump v továrně Ford ve státě Michigan.

Reklama

Výběr článků

Načítám