Hlavní obsah

Srovnání: V USA se epidemie koronaviru dál zhoršuje, Evropa řeší lokální ohniska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Titaniku se také hrálo do posledních vteřin, než nepotopitelná loď zmizela v ledových vodách Atlantiku. Tak komentují někteří kritici situaci kolem pandemie koronaviru ve Spojených státech. Statistiky nákazy jsou mimořádně nepříznivé, ale federální orgány je přehlížejí, píše list The New York Times. To v Evropě panuje jiná situace. Starý kontinent má už vrchol koronavirové nákazy za sebou a nyní řeší spíše lokální ohniska.

Článek

Potvrzených případů nákazy Sars-CoV-2 evidují ve Spojených státech více než 2,5 milionu. Infekci podlehlo 126 785 lidí.

Podle odhadu expertů ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se ale koronavirem nakazilo zřejmě desetkrát více lidí, než uvádějí oficiální statistiky. Experti odhadují, že nákazou prošlo už přes 20 milionů Američanů.

Koronavirus se nyní rozmáhá především ve státech, které byly před několika měsíci náporu nákazy ušetřeny. Rekordy v počtu nakažených trhá Texas, kde se za 24 hodin nakazilo 5551 lidí. V závěsu za ním se drží Arizona a Kalifornie. Dosud nejvyšší počty infikovaných za 24 hodin tento týden zaznamenalo i dalších 11 států, převážně na jihu a západě země.

Prodělali jste covid bez příznaků? Nejspíš můžete znovu rychle onemocnět, naznačuje studie

Koronavirus

Ačkoliv Spojené státy stále navyšují denní počet provedených testů, což by mohlo částečně vysvětlovat nárůst počtu nových případů, na vzestupu je i podíl pozitivních výsledků vůči negativním.

Na rozmach nákazy začaly postupně aktivněji reagovat jednotlivé státy. Například guvernér Texasu Gregg Abbott oznámil, že stát dočasně pozastavuje otevírání tamní ekonomiky. Současně apeloval na obyvatele, aby omezili vycházky na ulici na minimum.

Americká společnost Walt Disney ustoupila od původních plánů a své zábavní parky a hotely v Kalifornii v polovině července neotevře. Státy New York, Connecticut a New Jersey nově nařizují dvoutýdenní karanténu lidem, kteří přijedou z těch oblastí Spojených států, které se potýkají s vysokou mírou nákazy.

Lékový úřad EU schválil remdesivir jako léčbu covidu-19, vedlejší účinky však zatím nejsou známy

Koronavirus

Guvernér státu Washington Jay Inslee kvůli šíření koronaviru oznámil, že zavede povinnost nosit roušky na všech veřejných místech, kde není možné udržovat dvoumetrové rozestupy.

V nejhůře zasaženém státě New York, který poměrně brzy zavedl přísná ochranná opatření, je nákaza na ústupu. Ve středu tam v souvislosti s plicní chorobou covid-19 zemřelo 17 lidí, v nejhorších dnech pandemie to přitom bylo přes 1000 za den.

Koronavirus vrátil v USA do oběhu dřevěné peníze

Koronavirus

Nákazy rostou nejrychleji v řadě řidčeji osídlených venkovských států, v nichž nejvyšší posty zastávají republikáni. Tamní guvernéři, také kvůli tlaku republikánského prezidenta Donalda Trumpa, často velice rychle uvolňovali ochranná opatření kvůli obavám z dopadů na ekonomický život.

„Prezident (Donald Trump) a jeho nejvěrnější stoupenci se stále chovají, jako by koronavirus mohl zmizet ze světa, když budou jeho závažnost ignorovat,“ napsali komentátoři The New York Times.

Podle nového průzkumu vypracovaného pro agenturu Reuters sociologickým institutem Ipsos aktuálně Trumpovy kroky kolem koronaviru schvaluje 37 procent Američanů. To je nejnižší podíl ze všech sondáží, v nichž se Ipsos lidí na toto téma ptal.

Hranice EU zůstanou pro Američany i Rusy zavřené

Evropa

Zcela opačná situace panuje v Evropě. Nákaza je na ústupu a epidemiologové momentálně řeší spíše lokální ohniska.

Infekce se třeba šíří v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Ohniskem je třeba také chorvatský Zadar, kde se při tenisovém turnaji nakazily hvězdy tohoto sportu. Pořadatelé čelí kritice za nedodržení protikoronavirových opatření.

Situace se region od regionu liší i v České republice.

Koronavirus je v 63 okresech. Nové ohnisko hlásí Liberec

Koronavirus

Celkem Evropské středisko pro kontrolu nemocí eviduje v Evropě 2,3 milionu případů. Nejpostiženějšími zeměmi jsou podle dat z jeho webu Rusko (přes 614 tisíc případů), Velká Británie (308 tisíc), Španělsko (247 tisíc), Itálie (240 tisíc) a Německo (193 tisíc).

Data Univerzity Johnse Hopkinse, která počty nakažených také sleduje, uváděla k pátku mírně vyšší čísla, ale šlo o zanedbatelné rozdíly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám