Hlavní obsah

Koronavirus vrátil v USA do oběhu dřevěné peníze

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tenino

Hotově, kartou nebo dřevem? Tak by se mohli ptát obchodníci svých zákazníků v americkém městečku Tenino ve státě Washington. Do oběhu se totiž vrátily speciální dřevěné peníze, kterými se platilo už během velké hospodářské krize. Pomoci mají zejména místní komunitě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V americkém Teninu se opět vrátili k dřevěným penězůmVideo: AP

 
Článek

Princip je jednoduchý. Dřevěné peníze vyrobené na původním stroji z 19. století slouží místním obyvatelům během krize vyvolané pandemií koronaviru. Od města lidé dostanou dřevěné platidlo, které mohou uplatnit v místních obchodech. Nakoupit si mohou potraviny, hygienické potřeby a další nezbytné věci denní potřeby. Povolen není alkohol a tabákové výrobky.

Obchodníci následně mohou na úřadě dřevěné peníze vyměnit za skutečné. „Město by mohlo lidem pomoci klasickými penězi, ale nemělo by kontrolu nad tím, kam by se dostaly. Takhle víme, že zůstanou v naší komunitě a pomohou místním lidem,“ vysvětlil Tyler Whitworth, bývalý člen vedení městečka se zhruba 1800 obyvateli.

Jak připomíná agentura AP, ačkoli nemá Tenino příliš obyvatel, hrálo poměrně důležitou roli při obnově Seattlu a San Franciska po ničivých požárech na konci 19. století. Kámen použitý při rekonstrukcích měst byl totiž vytěžen v místním kamenolomu. Na oplátku se Tenino dočkalo poměrně slušného rozmachu, bylo zde 11 salonů a čtyři hotely.

Dnes je však taková doba dávno pryč. Tenino se stalo tichým a klidným městem s několika obchody. „Jsme malá komunita, pro kterou je během léta dost zásadní turismus. Ten nyní prakticky neexistuje, všechno je zavřené. Všechno je teď jenom na nás,“ přiznává starosta města Wayne Fournier, jenž se zasadil o obnovu dřevěných peněz.

Španělé bědují nad dalším nepovedeným pokusem o restauraci obrazu

Koktejl

Ty nyní pomáhají lidem, které postihla krize nejvíc. Dostat mohou až 300 dolarů (7100 korun) „ve dřevě“. Jednou z takových osob je například 63letá řidička školního autobusu Laurie Mahlenbreiová, které sice část práce zůstala, zcela však odpadly cesty na dětské tábory a výlety, což jí tvořilo až polovinu příjmů.

„Přiznávám, že když s tím nápadem přišli, stála jsem ve frontě jako první. Nemám teď žádné peníze a tohle opravdu pomůže,“ váží si podpory řidička.

Reklama

Výběr článků

Načítám