Hlavní obsah

Slovensko se otevírá dalším šestnácti evropským zemím

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská republika se po Česku, Rakousku a Maďarsku od středy 10. června otevírá dalším šestnácti evropským zemím. V úterý to oznámil premiér Igor Matovič.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Slovensko se tak otevře Německu, Lichtenštejnu, Švýcarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Bulharsku, Řecku, Kypru, Maltě, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Finsku, Norsku, Dánsku a Islandu. „Dohromady je to devatenáct zemí,“ konstatoval předseda slovenské vlády.

První vlaky vyjedou na Slovensko

Domácí

Od středy 10. června se na Slovensku otevírají pro školáky centra volného času a základní umělecké školy. „Od 22. června nastoupí do školy všichni žáci základních a středních škol,“ uvedl Matovič.

Otevírají se také dětské koutky v obchodních centrech a noční kluby. Dosud platná omezení v restauracích se z povinnosti mění na doporučení. Týká se to dodržování dvoumetrové vzdálenosti stolů od sebe nebo deset metrů čtverečních na jednoho zákazníka. „Od středy 10. června se ruší povinná státní karanténa i chytrá karanténa. Přechází se na dobrovolnou domácí karanténu v případě, že lidé přijíždějí z jiných než zmíněných šestnácti bezpečných zemí,“ dodal slovenský premiér.

„Hotovo, můžete to pustit.” Česko-slovenskou hranici lze opět projet bez kontrol

Domácí

Roušky budou doporučeny v případě setkání s cizími lidmi a uvnitř zůstávají povinné. „V případě uzavřeného kolektivu na pracovišti, kde jsou lidé od sebe vzdáleni víc než dva metry, bude používání roušek jen doporučené,“ řekl Matovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám