Hlavní obsah

První vlaky vyjedou na Slovensko

Právo, tov, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští dopravci mohou díky otevření hranic rozšířit nabídku spojů o zahraniční. První vlaky na Slovensko vyšle RegioJet v neděli, od pondělí pak také České dráhy a během příštího týdne i Leo Express. Vlaky budou jezdit do Bratislavy, Prešova a Košic.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozjedou se i další vlakové spoje do Rakouska a Německa, ale až později. Od neděle za týden obnoví ČD plný provoz linky Praha–Berlin–Hamburg/Kiel a pak také spoje mezi Chebem a Norimberkem.

Současně má být za týden obnoven provoz drah z Prahy do Lince a také z Prahy přes Vídeň do Štýrského Hradce. O vlacích do Polska nebo Maďarska se ještě jedná, RegioJet předběžně na 12. června slibuje alespoň autobusové spojení do Budapešti.

Z Česka budou jezdit přímé vlaky do Chorvatska

Ekonomika

K normálu se postupně vrací i letecké spojení. Podle včerejšího rozhodnutí vlády už mohou letadla ze zemí EU přistávat na všech letištích v Česku. Dosud směla přistávat jen v Praze.

V současné době létají z Prahy linky ČSA do Frankfurtu, Paříže, Amsterdamu, Stock­holmu a Buku­rešti. Další linky obnovily například KLM, Lufthansa nebo Swiss.

Smartwings obnoví lety do Středomoří, ČSA se vrátí do Londýna

Stalo se

Od 10. června začnou Smartwings létat do chorvatského Splitu, 15. a 16. června ČSA spustí linku do Košic a Budapešti a 25. června otevřou úplně novou linku do Londýna-Heathrow.

Na letištích ale zůstanou do konce června zachovány hraniční kontroly. Kabinet to podle ČTK zdůvodnil tím, že při cestování letadly trvá závažná hrozba rozšíření epidemie koronaviru v Česku. Policie by měla kontroly na letištích provádět „flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě v závislosti na vývoji situace“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám