Hlavní obsah

„Hotovo, můžete to pustit.” Česko-slovenskou hranici lze opět projet bez kontrol

Právo, miv

Do středeční půlnoci zbývají poslední minuty, když posádka vozu silničářů do telefonu hlásí: „Hotovo, můžete to pustit.” Jen o málo později se po dálnici od slovenské hranice vydávají první řidiči a do vnitrozemí projedou bez jakékoliv kontroly.

Silničáři odstraňují tabule, které odkláněly provoz z dálnice na kontrolní stanovištěVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Policisté nám dálnici na chvíli úplně zavřeli, abychom mohli odklidit tabule, které provoz odkláněly ke kontrolám na celnici. Jak skončíme, pustí to,“ řekli pracovníci Ředitelství silnici a dálnic, kteří před půlnocí odklízeli z tělesa dálnice směrové tabule.

Když skončili, volají hlídce, že dálnice je uklizená. Policisté pouští dopravu, první auta poté míjí parkoviště s hraničním přechodem už po sousední dálnici. Jen další kamiony sjíždí na parkoviště, aby se tam řidiči vyspali na další cestu.

Matovič prezentoval v Praze otevření hranic se Slovenskem jako darček

Domácí

O poznání dříve, než byl stanovený termín, se tak život na slovenské hranici vrací do normálu. Vláda avizovala návrat do normálu na 15. červen. Posun na čtvrtý den měsíce nikomu nevadí.

Policisté, kteří ještě před půlnocí hlídali hranici, aby přijíždějící vozidla a jejich posádky zkontrolovali, o chvíli později opouští přístřešek hraničního přechodu a mizí. Zaplněné parkoviště, na kterém řidiči kamionů tráví v kabinách aut noční odpočinek, ztrácí kulisu z aut projíždějících po jeho kraji ke kontrolnímu stanovišti. Naopak z vyvýšeného tělesa dálnice se ozývá hučení pneumatik aut uhánějících povolenou rychlostí po dálnici bez nucené zastávky. Slovenská hranice je zase stejná jako v době předkoronavirové.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Silničáři odstraňují tabule, které odkláněly provoz z dálnice na kontrolní stanoviště.

„Ne tak docela, ještě musí přijet technika, aby pod dálnicí, z mostu staré cesty z Lanžhota do Kútů, odstranila betonové zátarasy. Most patří Slovensku, je to tedy jejich záležitost,“ říká jeden z mužů na hranici. Na ten okamžik se těší pendleři dojíždějící za prací na Moravu. A místní, protože regiony Podluží a slovenské Záhorie si na život bez hranice zvykly a dobu, kdy děti nemohly navštívit dědečka a babičku na druhé straně hranice, tam lidé těžce nesli.

Itálie se otevřela bez omezení a láká turisty na noci v hotelech zdarma

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám