Hlavní obsah

Rusko si už vyrábí vlastní kladivo na covid-19

Novinky,
Moskva

Ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo k dočasnému užívání při léčbě nemoci covid-19 první v Rusku vyráběný lék proti novému koronaviru Avifavir. Nejde ovšem o výsledek vlastního vývoje, ale o generickou verzi japonského antivirotika na chřipku favipiravir známého pod obchodním názvem Avigan. Lék se testuje i v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ruský lék je generikem japonského favipiraviru

Článek

Avifavir vyvinula společnost ChemRar Group s pomocí Ruského fondu pro přímou investici (RFPI). „Předpokládá se, že bude dán ruským nemocnicím 11. června,“ uvedl RFPI pro list Izvěstija. „Vyrobeno už bylo 18 tisíc balení a v červnu plánujeme dodat dalších 60 tisíc balení pro ruské nemocnice. Technologické kapacity nám umožňují vyrábět měsíčně právě 60 tisíc balení,” dodal RFPI.

List zmínil, že klinické testy ukázaly, že lék dokázal zkrátit léčbu z devíti na čtyři dny. Klinické testy potvrdily, že lék je bezpečný. Lék je už z roku 2014 a během testů se neobjevily žádné nové, dříve nezjištěné vedlejší účinky.

Závěrečná fáze klinických zkoušek se zvýšeným počtem pacientů na 330 byla schválena 21. května.

Lék od firmy Fujifilm Toyama Chemical dodalo zdarma Japonsko i do ČR, která další balení dokoupila.

Do Česka dorazil japonský lék na covid-19, nemocnice jej rovnou podá pacientce

Koronavirus

V Číně se lék osvědčil, zkrátil dobu léčby. U většiny nakažených pacientů Šen-čenu, jimž se dal lék, byly testy negativní po čtyřech dnech léčby, zatímco u lidí, kteří nebyli takto léčeni, byly testy negativní po jedenácti dnech.

V Číně se u Covid-19 osvědčil japonský lék proti virózám

Koronavirus

Japonští lékaři však uvedli, že preparát byl účinný jen u pacientů s mírným průběhem, když se jim podal na počátku nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám