Hlavní obsah

Do Česka dorazil japonský lék na covid-19, nemocnice jej rovnou podá pacientce

Aktualizováno

Do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze v pondělí dorazila zásilka japonského léku favipiravir, který se používá k léčbě pacientů s covid-19. Nemocnice jej obratem hodlá nasadit u jedné pacientky, další nemocnice již o poskytnutí léku požádaly.

Záznam: Brífink Všeobecné fakultní nemocnice v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Do VFN dorazilo 100 balení léku, přičemž nemocnice má minimálně jednoho pacienta, pro něhož bude favipiravir vhodný. Ženě by mohl být lék podán již během pondělí, uvedl primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Jiří Votruba.

Dostupných 100 balení by podle něj mohlo využít 15 až 20 pacientů. Další dvě nemocnice již projevily o lék zájem pro své pacienty. Jde o Thomayerovu nemocnici a Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Indikační kritéria pro podání léku jsou časná fáze onemocnění a skutečnost, že je pacient ohrožen dalšími obtížemi.

Favipiravir ve VFN bude pro celou republiku

Domácí

Ředitel VNF David Feltl ocenil přístup Státního úřadu pro kontrolu léčbu (SÚKL). který rychle vyřídil veškerou potřebnou administrativu.

Lék na chřipku s látkou favipiravir, prodávaného pod názvem Avigan, se bude využívat jako experimentální, protože není v tuzemsku registrovaný. Pacientovi ho bude možné podat na základě podepsaného informovaného souhlasu. Mimořádné použití preparátu povolilo ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

VFN v pondělí očekává také další dodávku experimentálního remdesiviru, který je rovněž využíván pro léčbu nákazy koronavirem. Stav jediného českého pacienta, kterému byl zatím podán, se poté výrazně zlepšil.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, původně měl být používán proti ebole. Jako první v Česku ho dostával třiapadesátiletý pacient ve VFN na přelomu března a dubna. Jeho stav byl kritický, po podání přípravku se postupně rapidně zlepšil.

Remdesivir dostal druhý Čech náhodou, od těhotné

Koronavirus

Další experimentální léčba, která se používá u pacientů i v Česku, je účinná látka hydroxychlorochin obsažená v antimalarikách. Tento týden chtějí české nemocnice zahájit i léčbu krevní plazmou s protilátkami, kterou získávají od uzdravených pacientů s covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám