Hlavní obsah

Ruská veteránka vybrala miliony rublů. Jako kapitán Tom

Právo, vpl

Osmadvacátého dubna seděla Zinajda Korněvová na své dače poblíž Petrohradu a pletla vnučce ponožky. Zinajdě je 97 let a za druhé světové války jako poddůstojnice protivzdušné obrany prošla frontou od Stalingradu do Berlína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská válečná veteránka vybrala miliony rublů pro rodiny lékařů, kteří podlehli koronaviruVideo: Reuters

 
Článek

Říká, že štrikuje ráda, pokud nečte Agathu Christie či nevypiplává rajčata ve skleníku. S rajčaty má letos utrum – zlomila si nohu, takže se s obtížemi pohybuje výhradně po domě.

Onoho dne jí vnučka na YouTube v mobilu ukázala Brita, který se šourá po zahradě s chodítkem stejným, jako má Zinajda. Jmenuje se Tom Moore, také bojoval, ale v hodnosti kapitána. Chystal se sfouknout sto svíček na dortu a ve prospěch zdravotníků své země shromáždil stěží uvěřitelných 29 milionů liber (892 mil. korun) a čeká ho povýšení do šlechtického stavu.

„Jak to chodí na YouTube?“ dotázala se ihned vnučky. O dva týdny později vyprávěla reportéru týdeníku Der Spiegel, jak se stala nejznámější ruskou blogerkou v době korony.

Celá Británie slaví 100. narozeniny člověka, kterého počátkem roku skoro nikdo neznal

Koktejl

Na frontu rukovala už v devatenácti

Nejprve poslala videopozdrav kapitánu Tomovi. „Jste silný muž a opravdový voják. Společně jsme v roce 1945 porazili fašisty, společně budeme bojovat proti viru. Objímám vás, Tome, a buďte zdráv!“

Její dcera i vnučka pracují jako lékařky, takže Zinajdě rády pomohly, zeť přispěchal s překladem do angličtiny. S hrudí plnou vyznamenání vyprávěla o tom, jak jako učitelka základní školy v devatenácti dobrovolně narukovala.

O slastném pocitu, když její obsluha děla sundala z nebe první Focke-Wulf 189. O tom, jak se na Ukrajině ládovala kukuřicí přímo z pole. Pak narazila na ohořelý německý tank, na jehož pásy se přilepily kusy spálených těl tankistů, kteří nestačili utéct.

O zděšení ve tváři vojáka, který se v osvobozené, wehrmachtem do základů vypálené vesnici dozvěděl, že jeho žena žila s německým důstojníkem. Zastřelil ji a pak se vrátil k jednotce – směr Berlín. O tom, jak je právě před německou metropolí sužovali odstřelovači. „Smrt číhala neviditelná stejně jako koronavirus,“ podotkla.

Ponožky pro vnoučata 

Devátého května zatelefonovala petrohradskému starostovi. Na zdravotníky vybrala bezmála tři miliony rublů (1,04 mil. Kč). Město vylepilo plakáty s poděkováním a jejím portrétem.

Kapitánu Moorovi poslala pohlednici se sovětskými vojáky na schodech a ponožky pro vnoučata. „S láskou z Ruska Zinajda,“ napsala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám