Hlavní obsah

Celá Británie slaví 100. narozeniny člověka, kterého počátkem roku skoro nikdo neznal

Novinky, jky

Britský válečný veterán Tom Moore se stal v uplynulých týdnech hrdinou Velké Británie. Devětadevadesátiletý muž s chodítkem obcházel vlastní dům, aby přiměl lidi darovat peníze na pomoc záchranářům. A podařilo se mu něco neskutečného - lidé přispěli nakonec 29 miliony liber, tedy zhruba 900 miliony korun. Královna Alžběta II. jej za to k jeho čtvrtečním stým narozeninám povýšila do hodnosti plukovníka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Válečný veterán a hrdina koronavirové pandemie Tom Moore dostal ke 100. narozeninám vojenské vyznamenáníVideo: Reuters

 
Článek

Válečný veterán Tom Moore se kromě povýšení dočkal také osobního dopisu od královny Alžběty II. Děkovných dopisů a přání mu už přišly z Velké Británie a celého světa desetitisíce. Hrdina Moore se nakonec dočká i slavnostního přeletu, se kterým už to nevypadalo příliš nadějně. A dokonce hned dvou. Může se těšit na armádní helikoptéry a letouny Spitfire a Hurricane, které budou připomínat bitvu o Británii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Veterán Moore se objevil v cover verzi písně You will Never Walk Alone.Video: Reuters

„Upřímně věřím tomu, že jako národ musíme stát vždy jeden vedle druhého. Spojení a nerozdělení třídou, rasou či náboženstvím. Jediným způsobem, jak porazíme tohoto neviditelného nepřítele, je, že si stoupneme bok po boku a nikdy nepůjdeme osamoceně,“ uvedl Moore pro britský deník Express.

Veteránovi se podařilo vybrat neuvěřitelnou částku pro zdravotníky

Koronavirus

Moore navíc dostal prestižní Regimental Medal, která se uděluje každoročně. Gratulací se mu dostalo i od prince Charlese s Camillou, která mu vzkázala, že je díky němu hrdá na to, že je Britka. Po veteránovi navíc společnost Great Western Railway pojmenuje i jeden ze svých vlaků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám