Hlavní obsah

Švédsko změní statistiku. Nekvalitní čínské testy zkreslovaly

Právo, DPA, vpl

Tisíce lidí ve Švédsku obdržely nesprávné výsledky testů na covid-19. Způsobily to nekvalitní testy vyrobené v Číně. Tento týden to oznámili švédští epidemiologové.

Foto: Cecilia Fabiano, ČTK/AP

Testování na covid-19

Článek

Až 3700 lidí obdrželo pozitivní výsledky testů, a to navzdory tomu, že se ve skutečnosti nenakazili. Nesprávné výsledky se týkají především lidí s mírnými příznaky s odběry pomocí domácích PCR testů mezi březnem a srpnem. Chyby odhalily dvě místní laboratoře, které analyzovaly účinnost testů PCR vyráběných firmou BGI Genomics.

Zjistily, že dotyčné testy nedokážou rozlišovat mezi vzorky s nízkou koncentrací koronaviru a negativními vzorky. Úřad pro veřejné zdraví dodal, že lidé, kteří obdrželi nesprávné výsledky, budou kontaktováni během tohoto týdne a že upraví statistiky.

Byla by vyšší úmrtnost starších přijatelná? ptal se hlavní švédský epidemiolog

Koronavirus

Podle švédských epidemiologů byly nekvalitní testy z Číny vyváženy i do mnoha jiných zemí. O svém zjištění informovali i Světovou zdravotnickou organizaci.

K čtvrtečnímu večeru bylo podle dat Univerzity Johnse Hopkinse v zemi evidováno 87 072 případů nákazy covid-19, s koronavirem zemřelo v zemi již 5817 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám