Hlavní obsah

Přijďte až ve středu. Lidé v Moravskoslezském kraji čekají na testy mnoho dní

Právo, Novinky, Pavel Karban

Zcela přeplněné kapacity mají v těchto dnech odběrová místa v Moravskoslezském kraji. Lidé tak musí na testy na koronavirus čekat několik dní. Chodí přitom normálně do práce, takže mohou roznášet nákazu. Armáda s odběry pomoci nemůže, musel by být vyhlášen nouzový nebo mimořádný stav, ten se ale hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) podle svého čtvrtečního vyjádření ve Sněmovně vyhlásit nechystá.

Článek

Vondrák řekl, že podle hygieniků není k tomu není důvod.

V Moravskoslezském kraji se virem dosud nakazilo 3590 lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) situaci opakovaně označil za zvládnutou.

Situace je klidná. Přibrzděte a nechte to na odbornících, vzkázal Vojtěch politikům

Domácí

Nejdřív ve středu

Mnoho lidí v kraji, kde se nákaza začala šířit v dolech OKD a mezi rodinami horníků, nemá ani ponětí, zda jsou nakažení. Testovat se mohou, ovšem kapacity jsou naplněny a musí hledat, kdo jim může vzorek odebrat, a čekat několik dní, až na ně přijde řada. Podle zjištění Práva jsou aktuálně volná místa na testování až na středu, a to do Krnova či Nového Jičína, jinde je stále plno.

V kraji existuje systém odběrných míst. Jenže... „Některá odběrová místa jsou v podstatě rozebraná na několik dní dopředu,“ potvrdil mluvčí Krajské hygienické stanice v Ostravě Petr Kopřivík.

Na mysli měl hlavně odběrová místa na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a v Ostravě. Lidé tak mají dvě možnosti. Buď budou několik dní čekat, než na ně přijde řada, nebo se nechají objednat do vzdálenějších míst.

O víkendu provoz omezen

V Moravskoslezském kraji jsou v provozu odběrová místa ve Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), Městské nemocnici Ostrava (MNO), Vítkovické nemocnici, Sdruženém zdravotnickém zařízení Krnov, Slezské nemocnici Opava, Nemocnice ve Frýdku‑Místku, Nemocnici Havířov, Nemocnici Karviná‑Ráj, Nemocnici Třinec, Nemocnici Nový Jičín a Bohumínské městské nemocnici.

Ze systému, který v regionu lékaři využívají, vyplývá, že dnes, v pátek 10. července byly plné kapacity na odběry ve FNO, Bohumíně, Havířově, Karviné, Třinci, Frýdku-Místku, Krnově a v Opavě. V dalších dnech to však není nijak lepší.

„Sobota i neděle je plná ve FNO, Havířově, Karviné, Třinci, Frýdku-Místku. V dalších nemocnicích mají o víkendu odběrová místa omezený provoz. V pondělí je plné v podstatě všechno, v úterý je to podobné a ve středu je plný Havířov, Třinec, Frýdek-Místek, Karviná a FNO. Lidé se mohou na středu objednat v podstatě už jen do Krnova nebo Nového Jičína,“ poukázal Kopřivík a doplnil, že hygienici s tím mohou těžko něco udělat.

Mluvčí jednotlivých nemocnic jeho slova potvrzují. „Děláme pouze PCR testy, průměrně 70 denně. Samoplátců máme v průměru pět denně, víc bychom nezvládli,“ uvedla mluvčí frýdecko-místecké nemocnice Jana Březinová.

V nedalekém Havířově dělají denně poslední dva týdny průměrně 170 odběrů. Za 14 dní jich tam udělali asi 2300. „V posledních dvou dnech evidujeme enormní nárůst odběrů, v průměru 140 denně,“ hlásila mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová a doplnila, že za posledních 14 dní udělali 1097 PCR testů.

A situace není lepší ani jinde. MNO provede v průměru 40 testů denně, za poslední dva týdny to bylo 432 testů, z toho v 84 případech se jednalo o samoplátce. „Jejich počty poslední dny narůstají,“ avizovala mluvčí MNO Andrea Vojkovská.

V Třinci jsou schopni udělat 105 PCR testů za den, což znamená, že za 14 dní jich zvládli 1470. A zavalena je i FNO, a to přesto, že prodloužili dobu provozu odběrových míst. Měsíčně otestují okolo 4,5 tisíce lidí.

Mluvčí hygieniků uvedl, že pomoci by mohla armáda, která už v kraji nikde zdravotníkům při odběrech nepomáhá. Vrátit by se ale mohla pouze při změně stavu. „Musel by být vyhlášen mimořádný nebo nouzový stav,“ vysvětlil.

Výsledky jsou do druhého dne

Zatímco odběry váznou, laboratoře testy zvládají. Výsledky prý mají lidé do druhého dne.

„Laboratoře jsou schopny to zvládnout, je problém s odběrovými místy. Situaci ani nepomáhají pendleři z Polska. Většina z nich si povinné testy dělá u nás, to je další zatížení na kapacitu těch odběrových míst,“ upozornil mluvčí hygieniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám