Hlavní obsah

Situace je klidná. Přibrzděte a nechte to na odbornících, vzkázal Vojtěch politikům

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace ohledně šíření koronavirové nákazy je celkově klidná a za přírůstky stojí hlavně lokální ohnisko na Karvinsku, kde se už ale situace zlepšuje. Řekl to na úterní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který zároveň vyzval zejména opoziční politiky, aby „přibrzdili” ve svých výrocích a řešení situace nechali na odbornících.

TK ministerstva zdravotnictví k průběžnému hodnocení vývoje epidemie v lokálních ohniscíchVideo: ČTK

 
Článek

„Myslím, že by všichni politici měli více přibrzdit ve svých výrocích a nechat to na odbornících. Už nejsme v situaci, kdy bylo potřeba řešit věci radikálně, tak jako v březnu a dubnu. Nyní je potřeba tomu dát racionální charakter a podložit to odbornou debatou,” vzkázal na úvod Vojtěch s tím, že celková situace v Česku je klidná a ani na Karvinsku nedochází k masivnímu šíření onemocnění covid-19.

Vojtěch: Situace na Karvinsku není nikterak závažná, má to v gesci krajská hygiena

Koronavirus

Vojtěch tak reagoval na kritiku opozice z posledních dní, která má za to, že za současný stav na Karvinsku nese vinu vláda tím, že tamní situaci hned na začátku podcenila a neuzavřela doly, kde se nákaza mezi horníky masivně rozšířila. Kvůli počtům nových případů, které se objevovaly na Karvinsku, totiž některé evropské země zavedly pro Čechy po příjezdu do státu například povinnou čtrnáctidenní karanténu.

Vojtěch: K podcenění nedošlo

„Nedošlo k podcenění, řešili jsme to od poloviny května, v dole Darkov se testovalo, to ohnisko je vyhaslé, a pokud jde o důl ČSM, tak hygienici neměli žádné podněty ani podezření, že by se tam nemoc šířila. Nikdo si tam nestěžoval, většinou jde o bezpříznakové jedince,” zopakoval.

Omezení pro Čechy v zahraničí zavinila vláda zlehčováním situace na Karvinsku, tvrdí opozice

Koronavirus

Stále podle něj platí, že v drtivé většině českých okresů nebyl zachycen žádný případ covidu-19. Hygienici se zaměřují na lokální ohniska, mezi něž patří právě Karvinsko či nově Větrný Jeníkov na Vysočině a Církvice na Kutnohorsku. Situace je stabilní také v Praze.

I přes poměrně klidnou situaci v metropoli se zatím nepočítá s tím, že by lidé mohli odložit roušky v metru. „Praha nijak neroste, a v tomto směru můžeme být klidní. Situaci vyhodnotíme v horizontu čtrnácti dní a uvidíme,” sdělil k tomu Vojtěch. V povrchové dopravě a ani ve vnitřních prostorech, mimo hromadné vnitřní akce nad 100 osob, roušky povinné nejsou.

Vojtěch s rouškou: Riziko tu je, tvrdí

Pravidelné tiskové konference k průběžnému vývoji koronavirové epidemie se kromě Vojtěcha zúčastnili také česká hlavní hygienička Jarmila Rážová a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Všichni měli nasazené roušky, přestože jejich nošení již povinné není.  „Přesouváme se z kolektivní odpovědnosti na tu individuální. Jsme k sobě blízko a rozhodli jsme se, že tu roušku mít budeme. Je to ale na rozhodnutí lidí, nemůžeme riziko vyloučit,” osvětlil ministr.

K zavádění plošných opatření s ohledem na klidnou epidemiologickou situace v Česku kabinet už přistupovat nechce. Přes léto ovšem zůstane omezení festivalů a velkých hromadných akcí.

ON-LINE: Hygienici našli nové ohnisko na Kutnohorsku, v ČR se již nakazilo 12 372 lidí

Koronavirus

Případné nové restrikce se mohou objevit lokálně dle rozhodnutí místních hygieniků. V uplynulých dnech také podle Rážové začala znovu platit povinnost nosit roušky pro obyvatele Větrného Jeníkova, kde je podezření z nákazy u zhruba 35 lidí. Hygienici nyní čekají na výsledky testů.

Na Kutnohorsku se zase po dohodě s hygieniky kvůli lokálnímu výskytu onemocnění opět omezily zákazy návštěv v některých seniorských domovech či zdravotnických zařízeních.

Dušek: Kdyby docházelo k šíření, všimli bychom si

„Celkově hodnotíme situaci v Česku jako stabilní, z naprosté většiny krajů je hlášen sporadický výskyt. Důležité také je, že v tom nejzásadnějším ohnisku je odstávka ve všech dolech,” uzavřela Rážová.

Odměny za práci v době koronaviru mají dostat všichni zdravotníci, budou odstupňované

Domácí

To, že je situace celkově klidná, potvrzuje také hlavní statistik Dušek, odkazují na to i data z nemocnic, kdy nedochází k plnění lůžkových kapacit. Momentálně se s koronavirem v nemocnicích léčí přibližně 120 lidí a zhruba 25 z nich má těžší průběh. Nově diagnostikovaní nemají žádné příznaky nebo jen ty mírné.

„Kdyby docházelo k nějakému nekontrolovatelnému šíření a pacienti mířili do nemocnic, tak bychom to určitě nepřehlédli,” upozornil Dušek. Aktuální reprodukční číslo, tedy kolik dalších lidí může nakazit jeden nemocný člověk, se pro Moravskoslezský kraj pohybuje okolo hodnoty 1,5.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám