Hlavní obsah

Přibývá lidí s těžším průběhem, vysvětluje hygienička opatření v Moravskoslezském kraji

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová v pátek Právu řekla, že přijatá opatření jsou hlavně preventivní, protože nemocných s těžším průběhem nemoci covid-19 přibývá.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová

Článek

Jak dlouho mohou přísnější opatření trvat? Lidé jsou už tak naštvaní a teď se to ještě zpřísnilo…

Nejdelší inkubační doba je 14 dní, takže zhruba po 14 dnech očekáváme, že se budou opatření revidovat. Ale předpokládám, že uvnitř ty roušky zůstanou poměrně dost dlouho.

Někteří zahraniční pracovníci budou muset v ČR předkládat negativní testy

Domácí

V minulých dnech jsme slýchali, že se situace uklidňuje. Teď najednou jako blesk z čistého nebe přichází toto rozhodnutí. Nedalo se to vyhlásit dřív?

Včera nám přišlo upozornění od kolegů kliniků, ti nám signalizovali, že začíná přibývat hospitalizovaných v těžším stavu. Nejsou to havíři. Opatření směřují k tomu, aby nedošlo k přehlcení zdravotního systému.

Do Moravskoslezského kraje se vracejí povinné roušky a večerka pro restaurace

Koronavirus

Nešlo s těmi opatřeními počkat třeba do pondělí? Jejich okamžitá platnost totiž způsobila velké problémy organizátorům desítek akcí.

Diskutovala jsem to s panem ministrem a požadavek byl co nejdříve. A zítra bude další festival a budou tam tisíce lidí. A najednou budeme mít nemocné. Přijíždí sem kvůli tomu lidé z celé republiky. Bylo tisíc osob a teď je to pět set. Opravdu je to tak závažné rozhodnutí? Vždyť mohou udělat opatření jako předtím, že přijedou návštěvníci v autech a mohou sedět v autech.

Jsou největším problémem pendleři?

Samozřejmě jsou rizikovou skupinou.

Ministerstvo varuje před nepravdivou zprávou o nošení roušek

Domácí

Na základě nových opatření nevnímáte jako chybu, že dosud byly roušky povinné v hromadné dopravě pouze na Karvinsku a Frýdecko-Místecku? Že to byl čirý nesmysl, na hranicích kraje sundat roušku?

Tak i teď ji budete sundávat. Pojedete od Olomouce, do Zlína a budete ji sundávat. Ta situace tehdy byla špatná na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, takže ta opatření se týkala hlavně těchto dvou okresů. Reagovali jsme na situaci na dolech OKD, nastavili jsme adekvátní opatření. A ta zafungovala. Ale přesunul se nám problém na Ostravsko, Novojičínsko, částečně Opavsko, něco málo na Bruntálsko. Tak jsme rozhodli, že opatření budou celokrajská.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) hovoří o tom, že vázne komunikace mezi hejtmanstvím a hygienickou stanicí, že nedostává informace.

Koordinace s krajským úřadem by mohla být lepší. Každý den kontroluji zprávy, které odcházejí o každém pacientovi, který byl ten den trasován pozitivně. Nemůžeme ale uvádět osobní údaje, které požadoval pan hejtman, což je datum narození, jméno a příjmení. Uvádíme pouze věk, adresu a jestli byl pozitivní, nebo ne. Myslím, že v intencích zákona komunikujeme s krajským úřadem dostatečně, a pokud se děje něco závažného, jsou informace poskytovány. Jak ve formě tiskových zpráv, e-mailů i esemesek, které osobně posílám panu hejtmanovi.

Vojtěch kvůli nákaze v Moravskoslezském kraji rezignovat nebude

Koronavirus

ODS žádá rezignaci nejen ministra Vojtěcha, ale i vaši. Jak to cítíte vy?

Pokud rezignaci někdo bude chtít, klidně odejdu, já už do důchodu mám kousek. Ano, situace se uklidňovala, ale najednou od úterka od středy začaly přibývat úplně jiné případy než předtím. Už neměly souvislost s OKD.

Reklama

Výběr článků

Načítám