Hlavní obsah

Přehledně: Jak Západ pomáhá nakaženému Česku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku přibylo ve středu 14 968 případů koronaviru, což je zhruba o tři tisíce více než o den dříve. Kvůli nedostatku plicních ventilátorů a zdravotnického personálu tak vládní představitelé obrátili s žádostí o pomoc na své spojence. Některé státy již pomoc přislíbily.

Článek

NATO: Vojáci a 60 plicních ventilátorů

  • Severoatlantická aliance (NATO) pošle Česku ze svých zásob 60 plicních ventilátorů, potvrdil ve čtvrtek po jednání vlády ministr obrany Lubomír Metnar.
  • Plicní ventilátory jsou pro Česko klíčové, aktuálně je obsazeno 52,1 procenta z celkových 1932 ventilátorů.
  • Vláda ve čtvrtek také odsouhlasila pobyt vojenských zdravotníků na našem území, přijet jich může ze zemí NATO a Evropské unie na pomoc s epidemií koronaviru až 300, nejdéle však po dobu 90 dnů.
  • Pomáhající zahraniční vojáci nebudou ozbrojeni a budou vždy spolupracovat s českým zdravotnickým personálem.

Zahraniční lékaři pomohou českým zdravotníkům, schválila vláda

Domácí

EU: 30 plicních ventilátorů. Počítá s další pomocí

  • Dalších 30 plicních ventilátorů by mělo do Česka podle premiéra Andreje Babiše dorazit z krizových skladů Evropské unie.
  • Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová ve videu na Twitteru uvedla, že situace v Česku je jedna z nejtěžších v Evropě. „Evropská unie je zde, aby pomohla. České nemocnice potřebují zdravotnické vybavení,“ prohlásila předsedkyně komise.
  • Von der Leyenová uvedla, že „další pomoc bude následovat“. Konkrétnější však zatím nebyla.
Foto: Benoit Tessier, Reuters

Pacient na ventilátoru

USA: Lékaři a vybavení

  • Americká Národní garda z Texasu a Nebrasky vyšle lékaře i s vlastním vybavením, přílet sedmičlenných amerických týmů se očekává příští týden.
  • „Vojenští zdravotničtí profesionálové mají zkušenosti s bojem proti koronaviru ve Spojených státech,“ prohlásil již ve středu americký velvyslanec Stephen King.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula prohlásil, že příjezd zdravotníků dojednal s Kingem vicepremiér Jan Hamáček. A to navzdory tomu, že má sám koronavirus.
  • Američtí vojenští zdravotníci budou nasazeni v nemocnicích, kde je nedostatek personálu. Ve chvíli, kdy by byl zahájen provoz v polní nemocnici v pražských Letňanech, přesunuli by se tam.

Reklama

Související články

Přehledně: Kde všude jsou nově povinné roušky

Vláda v pondělí schválila další opatření proti šíření koronaviru. Roušky jsou od středy povinné i při pobytu venku v obcích v okamžiku, kdy na místě bude více...

Přehledně: Kam ode dneška smíte a kam ne

Od čtvrtka se v Česku opět zpřísňují koronavirová opatření. Vláda nařídila zavřít část obchodů a zpřísnila pravidla pro setkávání lidí. Kabinet zakázal také...

Výběr článků

Načítám