Hlavní obsah

Opozice připomíná, že jí vláda zamázla schůzi ke koronaviru. Když mohla, tak se ale neptala

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prosí o trpělivost, roušky jsou prý na cestě. Kvůli chybějícímu materiálu si ministra na paškál bere opozice. Připomíná, že o koronaviru chtěla debatovat na konci ledna, ale vládní strany s KSČM to zamázly. Když přitom pár dní na to zasedal výbor pro zdravotnictví, kde se koronavirus měl řešit, opoziční poslanci nepoložili jedinou otázku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na jednání Sněmovny

Článek

Další roušky a respirátory jsou podle Vojtěcha na cestě. „Vnímám vaše reakce, a vím, že to jde pomaleji, než bychom si představovali. Ale skutečně se soustředíme pouze na to, abychom do ČR dostali potřebný materiál, a to v dostatečném množství. Moc vám všem děkuji za trpělivost,“ napsal Vojtěch na Twitter.

Ještě na konci ledna přitom Vojtěch ve Sněmovně uklidňoval, že roušky jsou. „Nemyslím si, že je něco, co bychom zanedbali, nebo že bychom nebyli připraveni. Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek,“ řekl Vojtěch na schůzi Sněmovny 28. ledna.

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Poslanci tehdy chtěli slyšet ještě podrobnější informace. Bod s názvem „Informace vlády k opatření proti šíření koronaviru“ navrhl na schůzi zařadit poslanec ODS a povoláním lékař Bohuslav Svoboda.

Zajímalo ho, jaké lůžkové kapacity má Česká republika připravené pro případ většího počtu pacientů s podezřením na infekci koronavirem a jestli mají nemocnice dostatek personálu.

„Jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí? A jaký v případě rozšíření do ČR? Nechceme vyvolávat paniku, ale informace o tom, jak jsme připraveni na různé druhy vývoje, bychom dostat měli,“ tázal se tehdy Svoboda.

Poslanci ANO, ČSSD a komunistů však tehdy širší debatu neumožnili, při hlasování o zařazení bodu se zdrželi. To nyní na Twitteru připomněl šéf lidovců Marian Jurečka.

„Když tady občas někdo napíše, že vláda nic nepodcenila a že dělá maximum, tak je dobré si připomenout co udělala vládní koalice v lednu, když jsme ve Sněmovně chtěli připravenost ČR projednat,“ napsal Jurečka.

Opozice šanci dostala. Mlčela

Je sice pravda, že vláda širší debatu neumožnila. Poslanci ale dostali možnost ptát se na cokoliv ministra o pár dní později, a to na výboru pro zdravotnictví, který se konal 5. února.

Na výbor dorazil jak ministr zdravotnictví Vojtěch, tak tehdejší hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Na jednání výboru také může dorazit jakýkoliv poslanec.

Novinky se jednání výboru zúčastnily. Poté, co Vojtěch přednesl úvodní projev a vyzval poslance k tomu, aby se ptali, na co chtějí, zavládlo ticho. Bod byl zhruba po pěti minutách ukončen.

Foto: Novinky

Pozvánka na jednání výboru pro zdravotnictví, který se konal 5. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám