Hlavní obsah

Poslanci chtěli řešit koronavirus. ANO, ČSSD a komunisté to zamázli

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční poslanci chtěli v úterý v úvodu schůze slyšet od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), jaká opatření Česko přijalo nebo přijme kvůli koronaviru. Poslanci ANO, ČSSD a komunistů však debatu neumožnili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na jednání Sněmovny

Článek

Bod chtěla zařadit ODS. Poslanec Bohuslav Svoboda řekl, že by ho zajímaly informace o tom, jaké lůžkové kapacity má Česká republika připravené pro případ většího počtu pacientů s podezřením na infekci koronavirem a jestli mají nemocnice dostatek personálu.

„Jaký bude postup v případě rozšíření viru do okolních zemí? A jaký v případě rozšíření do ČR? Nechceme vyvolávat paniku, ale informace o tom, jak jsme připraveni na různé druhy vývoje, bychom dostat měli,“ uvedl Svoboda.

Množí se dotazy z regionů, řekl Bartoš

Ministr zdravotnictví Vojtěch v úvodu schůze krátce vystoupil a řekl, že vláda situaci nepodceňuje. Širší diskusi ale poslanci ANO, ČSSD a komunisté neumožnili, protože se při hlasování o zařazení bodu zdrželi. Více informací naopak chtěli slyšet poslanci ODS, Pirátů, SPD, lidovci, TOP 09 a STAN.

Lékaři ve Wu-chanu císařským řezem uspíšili porod ženy s podezřením na koronavirus

Koronavirus

„Poslanci jsou zvoleni za regiony, tráví tam poslanecké týdny, mně se množí dotazy. Budu rád, když informace kromě mediálního zpravodajství zazní i před poslanci. I proto, že jestli je něco nebezpečné, tak je to i šíření paniky z neúplných informací,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Není nic proti ničemu, abychom projednali připravenost České republiky na připravenost proti koronaviru,“ přidala se šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lety z Číny nezakážeme, zopakoval Vojtěch

Vojtěch poslancům také řekl, že Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím koronavirus nedefinovala jako vysoce nakažlivou nemoc. „Každý rok zemře 40 tisíc lidí v USA na chřipku. Je to onemocnění, na které jsme si zvykli a je s námi,“ řekl Vojtěch.

Zopakoval, že Česká republika se zatím nechystá zavádět žádná restriktivní opatření jako například zakazovat lety z Číny.

Z Wu-chanu je město duchů

Svět

V České republice zatím žádné nakažení koronavirem prokázáno nebylo, lékaři ale několik případů prověřují. Aktuálně se čeká na výsledky testů u čínského turisty. Podezření v Kroměříži, Českých Budějovicích a v Opavě byla vyvrácena. Na celém světě je zatím asi 4500 případů a z toho většina v Číně, nemoci podlehlo přes 100 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám