Hlavní obsah

NKÚ prověří, jak stát nakupoval ochranné pomůcky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Efektivitu utracení miliard korun, které stát vydal za zdravotnické a ochranné pomůcky v době nouzového stavu, prověří Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). V pondělí o tom rozhodlo jeho širší vedení, uvedla mluvčí úřadu Jana Gabrielová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontrola má začít tento týden, skončit by měla v listopadu. Kontroloři zamíří na ministerstva vnitra a zdravotnictví a do Správy státních hmotných rezerv. Objem kontrolovatelných peněz představuje deset miliard korun. Kontrolu povede bývalý kvestor Univerzity Karlovy v Praze a člen kolegia Josef Kubíček.

„Je to velký objem peněz utracený poměrně bez zvýšené kontroly. Druhá věc jsou velmi výrazné rozdíly v cenách a pravděpodobně jsou i problémy v oblasti certifikátů a vůbec všech dokladů, které musí být předloženy,” řekl již v neděli v České televizi prezident NKÚ Miroslav Kala s tím, že prověření nákupu navrhne.

Roušky jsou až desetkrát dražší než před koronavirem

Domácí

Již dříve se objevily informace, že v rámci státní správy panovaly značné rozdíly v cenách za jednotlivé pomůcky.

Díky nouzovému stavu mohlo ministerstvo vnitra centrálně nakupovat ochranné pomůcky, jako jsou roušky nebo respirátory. V Číně vnitro objednalo 137 milionů roušek, 11 milionů lékařských ochranných masek, dále 5,5 milionu respirátorů, přes dva miliony ochranných obleků a brýlí, další miliony ochranných pomůcek a milion tzv. rychlotestů.

V Brně se testovaly italské roušky, u zkoušek uspěly

Koronavirus

V Číně bylo podle vnitra třeba nakupovat proto, že v Česku ani v Evropě ochranné pomůcky na počátku koronavirové krize nebyly. Většina objednaných pomůcek už je v ČR, poslední dodávku osmi milionů respirátorů a 60 milionů roušek přiveze vlak z Číny na začátku června.

Ochranné prostředky pro fakultní nemocnice a další státní zařízení dodávalo ministerstvo zdravotnictví. Na webu uvádí, že do pátečního rána obstaralo například přes 60 000 litrů dezinfekce, 24 milionů roušek, přes sedm milionů respirátorů a téměř 6500 ochranných polomasek. Objednalo také téměř 707 000 sad rychlotestů a přes 524 000 odběrových sad pro testy z výtěru z nosohltanu. Do začátku dubna za ně ministerstvo zaplatilo šest miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám