Hlavní obsah

Roušky jsou až desetkrát dražší než před koronavirem

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Doby, kdy nebyly k sehnání roušky, dezinfekce, respirátory či rukavice, jsou už podle obchodníků pryč. Dodavatelé i prodejci ochranných pomůcek tvrdí, že všeho je dostatek, nicméně za úplně jiné ceny než před příchodem koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Řetězec lékáren Dr. Max věří, že skok v celosvětové poptávce po těchto produktech už nenastane.

„Troufám si říci, že zásoby máme dostatečné, jak pro ochranu vlastních zaměstnanců, tak i pro klienty našich lékáren. V akční květnové nabídce budeme mít pětikusové balení ústenek za 139 korun,“ řekl Novinkám mluvčí Michal Petrov s tím, že od února vyšplhaly ceny nedostatkových artiklů až na pětinásobek, dnes jsou na trojnásobku.

V Liberci stáhli roušky z Číny, jedna byla zabalena už silně znečištěná

Domácí

„Ten skokový vývoj zaznamenáváme všude. Třeba u běžných mikrotenových rukavic pro klienty se stará cena za 100 ks pohybovala na 7 korunách, pak skokem na 30 a před týdnem už to bylo téměř 70,“ řekl.

 Desetinásobek ceny

Společnost ZSZ dodává zdravotnický materiál, zdravotnické potřeby a zdravotní pomůcky za velkoobchodní ceny. Jednatel společnosti Stanislav Straka Novinkám řekl, že dostupnost jednotlivých produktů není moc dobrá, proto firma objednává na základě předobjednávek odběratelů.

„Zboží, které přijde, bývá poměrně rychle vyprodáno, ale záleží na typu, velikosti, něčeho je poměrně dostatek, například rukavic S nebo respirátorů. Dodáváme rychle, obvykle ráno dostaneme zboží a do odpoledne většinu odešleme,“ svěřil se Straka.

Čína zažívá rouškovou zlatou horečku, kvalita je ale leckdy pochybná

Koronavirus

„Cenově můžeme porovnat jen dvě položky, které jsme v minulosti distribuovali. Rukavice máme zhruba za dvojnásobnou cenu, než byla v prosinci a lednu. Roušky jednorázové se pohybují za desetinásobek,“ potvrdil jednatel firmy.

Dodání do druhého dne

Internetová drogerie ageo.cz nikdy v nabídce roušky ani respirátory neměla, ale v návaznosti na vzniklou situaci je naskladnila.

„V současné době máme skladem jak respirátory, roušky i rukavice se standardní dobou dodání do druhého pracovního dne po celé republice,“ řekl Novinkám Aleš Urbánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám