Hlavní obsah

Netopýři, kteří zřejmě stojí za pandemií koronaviru, mají nové příbuzné v Africe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři nově identifikované a ještě nepojmenované druhy pavrápencovitých netopýrů z Afriky jsou příbuzní s těmi čínskými z čeledi vrápencovití, kteří mohou být původcem SARS-CoV-2, zjistili vědci. Bát se jich však nemusíme. Žádný z těchto čtyř nových druhů totiž podle vědců nepřenáší choroby, které by byly pro lidské zdraví nebezpečné.

Foto: B.D. Patterson, Field Museum

Ilustrační snímek

Článek

Čtyři „sesterské“ druhy jsou z čeledi pavrápencovití (Hipposideridae) a jsou blízkými příbuznými s druhy čínských netopýrů vrápencovitých (Rhinolophidae), kteří jsou podle většiny teorií spjati se vznikem onemocnění covid-19.

Nové, dříve neznámé příbuzné odhalil pomocí genetické analýzy tým z Fieldova muzea v americkém Chicagu, který spolupracoval s kolegy z univerzity Maasai Mara v Keni i s tamním Národním muzeem.

Vzorky se všechny nacházejí v muzeu, ale byly původně nashromážděny v Africe během posledních pár desetiletí. Noví netopýři patří do skupiny známé vědecky jako Hipposideridae, která se jinak vyskytuje také v Asii, Austrálii a části Oceánie.

Důkazy podle WHO mluví jasně: Koronavirus nepochází z laboratoře

Koronavirus

„SARS-CoV-2 se nekontrolovaně šíří v lidské populaci. Má pocházet ze savců z čeledi vrápencovití, jenže v Číně žije 25 až 30 druhů těchto netopýrů a nikdo zatím nemůže určit, který z nich byl na počátku. Dlužíme proto sami sobě, abychom se o nich a jejich příbuzných dozvěděli více,” poznamenal podle webu Technology Networks vedoucí autor studie, kurátor savců z chicagského muzea Bruce Patterson.

Podle biologů může tento objev pomoci při mapování ohnisek budoucích nákaz, byť jsou přesvědčeni, že žádný z těchto konkrétních nových druhů nepřenáší choroby, které by byly pro lidské zdraví nebezpečné.

Viry netopýrům neubližují

„Netopýři představují asi pětinu všech druhů savců. Díky svým unikátním adaptacím, jako jsou aktivní let, noční aktivita, hibernace, dlouhověkost nebo echolokace, osídlili všechny světové kontinenty. V tropech dokonce představují skoro polovinu savčí diverzity,“ popsal nedávno v jiné souvislosti Jan Zukal z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Nebojme se netopýrů, ale sami sebe, upozorňují biologové

Koronavirus

Velký počet druhů netopýrů znamená i velký počet různých patogenů. Díky společnému vývoji v průběhu evoluce došlo mezi netopýry a některými viry ke vzájemnému přizpůsobení. Pro hostitele to v důsledku znamená, že tyto viry netopýry nezabíjejí ani jim nezpůsobují vážnější potíže. Viry však v těle přežívají a mohou se navíc šířit v netopýřích populacích.

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Svět

Předpokládá se však, že virus SARS-CoV-2 se k lidem dostal přes nějakého mezihostitele, uvažovalo se kupříkladu o luskounech.

Po světě cestují tři typy nového koronaviru

Koronavirus

Zhruba měsíc stará studie britských vědců z Cambridgeské univerzity určila, že po celém světě se šíří tři základní typy nového koronaviru, které pak ještě dále mutují do téměř synonymních podob. Analýza těchto virových kmenů nicméně ukázala, že typ A - pravděpodobně původní virus z netopýrů - nebyl v Číně tím nejběžnějším; ve Wu-chanu převažoval „druhý" typ: B.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám