Hlavní obsah

Koronavirus na člověka nejspíš přenesli luskouni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčovou roli v přenosu nového typu koronaviru na člověka mohli sehrát luskouni. Podle čínských vědců z Kantonu jsou chybějícím článkem v řetězci mezi člověkem a netopýrem, jehož považují za přirozený rezervoár nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Luskouni patří k nejvíce pašovaným savcům v Asii

Článek

Nový koronavirus 2019-nCoV zabil přes tisíc lidí, nakažených je přes 42 tisíc lidí.

Luskouni jsou v Číně chránění, přesto se loví pro maso, které se v zemi považuje za delikatesu, a také kvůli šupinám. V čínské medicíně se využívají k léčbě mnoha nemocí, od rakoviny až po artritidu. Luskou patří k nejvíce pašovaným savcům v Asii.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Experti z jihočínské zemědělské univerzity identifikovali luskouna jako možného mezihostitele, přes kterého se nový typ koronaviru přenesl z netopýra na člověka. „Toto nejnovější zjištění bude mít velký význam pro prevenci a kontrolu původu (viru),“ uvedla univerzita v prohlášení.

Koronavirus zabil v Číně přes tisíc lidí

Svět

Netopýři byli již dříve označeni za nejpravděpodobnější přirozený rezervoár viru 2019-nCoV.

Při hledání mezihostitele nového koronaviru testovali vědci více než 1000 vzorků odebraných divokým zvířatům. Zjistili, že genetická sekvence viru přítomného v těle pacientů z Wu-chanu se v 99 procentech shodovala s koronavirem luskounů, napsala agentura Nová Čína.

Thajští celníci zabavili náklad 136 luskounů – nejpašovanějších zvířat na světě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám