Hlavní obsah

Nejvíc „zlobí“ maminky s dětmi, říká pražský strážník

Právo, Radim Vaculík
Praha

Stejně jako zdravotníci, záchranáři, policisté či hasiči patří do tzv. první linie i obecní a městští strážníci, kteří rovněž dohlížejí na dodržování vládních nařízení.

Foto: Městská policie Praha

Petr Boháček

Článek

I když se třeba o těch pražských v posledních týdnech hovořilo hlavně v souvislosti s nedávným incidentem v části Řepy, kde jeden z nich bezdůvodně uhodil do obličeje mladou ženu a byl za to následně propuštěn, také městští policisté dennodenně nasazují své síly v ulicích metropole v rámci dvanáctihodinových služeb.

Třetina lidí, které oslovíme kvůli rouškám, jsou matky s dětmi
Petr Boháček, strážník

A většinou všechna porušení řeší bez problémů a domluvou. Kvitují také, že se k nim lidé chovají slušně i přes zmíněný incident bývalého kolegy.

„Nevím o žádné negativní reakci, že by se to po nás svezlo, a jsem za to rád. Šlo o selhání jednotlivce, s kterým samozřejmě nesouhlasím. Znal jsem toho kolegu a mrzí mě to,“ poznamenal Petr Boháček, který jako městský strážník pracuje už 28 let.

Působí v teritoriu Prahy 14, kam spadají například velká sídliště na Černém Mostě či v Hloubětíně.

A přístup tamních obyvatel si v rozhovoru pro Právo pochvaloval. „Lidé se chovají zodpovědně a připadá mi, že jsou semknutější. Podle mě se dokonce chovají líp než za běžného stavu, proto ubylo třeba i oznámení na rušení nočního klidu, konfliktů či drobného násilí, rvaček. Ta situace mi teď paradoxně přijde klidnější,“ míní Boháček.

Rozestupte se! Policie zasáhla při poklepání základního kamene opravy Václavského náměstí

Domácí

Služby prý mají pražští strážníci stejné jako před vyhlášením nouzového stavu, tedy dvě dvanáctihodinové denní a poté dvě stejně dlouhé noční. Jejich náplň je nyní ale úplně jiná.

„Teď téměř neřešíme drobné přestupky typu špatného parkování nebo rušení nočního klidu, těch navíc výrazně ubylo, stejně jako oznámení lidí o takových přestupcích,“ poznamenal Boháček.

Nejvíc času nyní strážníkům zabírají kontroly dodržování nařízení, především nošení roušek, shlukování se na veřejnosti a pití alkoholu venku.

„Upozornění od lidí se nyní nejvíc týkají bezdomovců, jejich shlukování bez roušky a pití alkoholu. Když k nim ale přijedeme, automaticky si roušky nasazují a jsou poslušní,“ uvedl městský policista. To podle něj platí ale u všech kontrolovaných lidí, odhaduje, že až 95 procent z nich nařízení dodržuje.

Policisté řeší domácí mejdany i bitky v ubytovnách

Koronavirus

„Zbylých pět procent ty roušky taky má, ale sundané na krku. Jde většinou o kuřáky anebo o lidi, kteří konzumují potraviny. V průměru padesátkrát denně zastavíme u někoho, kdo roušku nemá nasazenou. Skoro všichni si ji ale hned nasazují, už jen když nás vidí, nebo se při kontaktu s námi omlouvají,“ uvedl Boháček. Jen v ojedinělých případech se stalo, že by někdo na výzvu strážníků nereagoval. Jeden z nich se podle Boháčka odehrál tento týden na noční směně v jedné části sídliště Černý Most.

„Narazili jsme na trojici výtečníků, kteří si u kolektoru na betonovém soklu udělali piknik. Měli tam lahvová piva a plastové kelímky s tvrdým alkoholem, stáli vedle sebe, bez roušky a pokuřovali. Když jsme jim to začali vysvětlovat, tak přišli s milionem výmluv,“ nastínil strážník.

Diskuse byla podle něj živější i vzhledem k tomu, že trojice už měla dost upito. Jejich případ proto strážníci i s patnáctiminutovým videozáznamem postoupili ke správnímu řízení.

Strážník, který surově udeřil dívku, dostal vyhazov

Krimi

Boháčka však zarazilo chování některých rodičů, především maminek. „Třetina lidí, které oslovíme kvůli rouškám, jsou právě matky s dětmi. Osobně to nechápu, když právě ony by měly být zodpovědné,“ prohlásil. Shlukují se zejména maminky s kočárky.

Mile ho prý překvapila reakce jedné matky s dítětem v parku u dětského hřiště, která za ním přišla a poděkovala mu. „Nevěděl jsem, za co, když jsem tam jen stál a nic neudělal. Ona mi řekla, že je to za všechno, co děláme. To bylo milé,“ řekl Boháček. Kromě maminek prý porušují nařízení nosit roušku lidé produktivního věku mezi třiceti až čtyřiceti lety.

Malovali záchodky

Občané si podle něj rovněž všímají, zda restaurace dodržují povinnost mít zavřeno. Na jedné z posledních nočních směn dostala Boháčkova hlídka oznámení, že v jednom baru mají otevřeno a že jsou vevnitř hosté.

Jdeme jen k autu, tvrdila strážníkům vulgární dvojice bez roušek

Krimi

„Přijeli jsme tam pro jistotu ve dvou autech, ale nakonec se z toho vyklubalo, že tam byl majitel se svou provozní a malovali záchodky a vyklízeli lednice. Lidé si prostě všímají všeho,“ přiblížil Boháček. Jde sice o určité klasické české „práskačství“, které ale podle něj nyní plyne hlavně z obav lidí kvůli nákaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám