Hlavní obsah

Jen pět vakcín ukončilo druhou fázi klinických testů, ve třetí je jich jedenáct

Vakcínu proti nemoci covid-19 se pokoušejí vyvinout desítky společností, žádná však ještě nebyla mezinárodně schválena k použití. Jen Rusko schválilo svou vakcínu Sputnik V pro podání lidem, ovšem bez výsledků závěrečných zkoušek. Do klíčové třetí fáze klinických testů sice vstoupilo jedenáct látek, ale jen pět z nich ukončilo úspěšně druhou fázi.

Článek

Je také téměř jisté, že se nesplní slib amerického prezidenta Donalda Trumpa, že očkovací látka bude do prezidentských voleb v USA 3. listopadu.

Snaha získat vakcínu co nejrychleji, protože na covid-19 ještě není ani jeden účinný lék, který by garantoval záchranu života nakaženého s vážným průběhem, vedla k bezprecedentnímu postupu, kdy vývojové týmy zahajují další fáze klinických testů ještě předtím, než je ukončena a vyhodnocena předchozí fáze.

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje více než 170 vyvíjených vakcín, z nichž 142 vstoupilo do předklinických testů. V těch se zjišťuje, zda látka vyvolává u zvířat imunitní reakci, je schopna ochránit před nákazou koronavirem SARS-CoV-2 a jak ji zvířata snášejí.

Rusové by měli vakcínu Sputnik V dostávat od přelomu října a listopadu

Koronavirus

Látky se testují na myších, krysách, morčatech, fretkách, králících i křečcích a posléze i na primátech, jako makak rhesus nebo šimpanz. Předklinické testy byly uzavřeny do konce září u 42 látek.

V první fázi klinických testů, kam vstoupilo 35 látek, se především zjišťuje, zda jsou bezpečné. Podávají se skupině několika desítek zdravých dobrovolníků, u nichž se také zjišťuje hladina protilátek. Až pak následuje druhá fáze testů na několika stech lidech, do které dosud vstoupilo jen devatenáct preparátů.

U jedenácti z nich se už spustila třetí fáze, kdy se látka podá několika desítkám tisíc lidí, kteří se už mohou setkat s nákazou. Zjišťuje se její účinnost a také se odhalují případné vzácné vedlejší účinky. Část lidí dostává placebo pro srovnání reálné efektivity látky.

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Koronavirus

Tomuto postupu se říká dvojitá slepota: ani očkovaný, ani lékař nevědí, zda podávají placebo nebo vakcínu.

Pět nadějí

Ovšem jen pět potenciálních vakcín zatím ukončilo druhou fázi klinických testů. Je to vakcína vyvíjená oxfordskou univerzitou ve spolupráci s farmaceutickou firmou AstraZeneca, která využívá upravený adenovirus, jenž v sobě nese i informace o koronaviru.

Další je vakcína od německé firmy BioNTech a farmaceutické firmy Pfizer, která také pracuje s částí genetické informace viru v jeho RNA, dále vakcína od Novavaxu, jejíž jedna složka by se v případě schválení vyráběla v ČR u Kostelce nad Černými Lesy. Tato vakcína využívá jen tzv. S-protein koronaviru, jímž se napojuje na napadenou buňku a látku stimulující imunitní reakci.

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Čtvrtou je látka vyvíjená univerzitou v Melbourne a Murdochovým dětským výzkumným institutem. Druhou fázi zakončila i vakcína na armádu napojeného Pekingského institutu biotechnologie při armádní akademii vyvíjená spolu s firmou Cansino Biologic.

Alespoň první fázi testů ukončila i RNA vakcína od firmy Moderna. Do závěrečné třetí fáze klinických testů pak vstoupila ruská vakcína Sputnik V výzkumného institutu Gamaleja, dvě vakcíny od čínské společnosti Sinopharm, jedna vyvíjená s Pekingským institutem pro biologické produkty a druhá s Wuchanským institutem pro biologické produkty. Dále jedna látka od čínské společnosti Sinovac a jedna od americké Janssen Pharmaceutical Companies, které spadají pod firmu Johnson & Johnson.

Do třetí fáze se například ještě nedostaly látky od Curevacu, od Sanofi/GSK nebo od Innovio Pharmaceuticals.

Vedlejších příznaků se nezalekli. AstraZeneca se vrací k testům vakcíny na covid-19

Evropa

Teprve úspěšné zakončení třetí fáze testů přitom otevírá cestu ke schválení látky pro běžné použití. Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) však už uvedl, že se schválením nebude spěchat, dokud nebude jasné, že je látka bezpečná a dostatečně chrání. Nerad by totiž podkopal beztak slábnoucí důvěru v očkovací látky.

Podle Světové zdravotnické organizace  (WHO) se dá vakcína proti covidu-19 čekat v půlce příštího roku, ovšem mladí a zdraví ji zřejmě dostanou až za rok a půl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám