Hlavní obsah

Nápad z Brna pomáhá i v USA, chrání také děti

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výrobě masek, které chrání proti koronaviru, se zapomíná na děti. Školákům totiž masky dospělých vůbec nesedí. Problém nyní vyřešili vývojáři z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Upravili přitom jen svoji nedávno vyvinutou ochrannou polomasku. Jejich nová maska BUTMASK-H2 je mnohem pohodlnější, lépe se s ní mluví a má několik velikostí.

Foto: Václav Kaczmarczyk, VUT

Dětská maska

Článek

Cílem vývojářů, týmu pedagogů i studentů bylo vytvořit polomasky, které se s použitím běžných materiálů vytisknou kdekoli na 3D tiskárně. Nápad zaujal i v zahraničí. Polomasky z Brna se nosí například v Kalifornii.

Využívají je zdravotní sestry z tamní nemocnice Henry Mayo Newhall Hospital. Protože se potýkají s nedostatkem ochranných pomůcek, i ony si podle jednoduchého návodu z VUT, který je na internetových stránkách školy, nechaly vyrobit polomasky.

Vědci z ČVUT testují další ochrannou pomůcku z 3D tiskáren. Má být i pro veřejnost

Koronavirus

Nemocnice si je dokonce také sama otestovala. Zkouška potvrdila dobrou schopnost těsnění polomasek. Rozšíření velikostí a úpravu tvaru konzultovali technici i s běžnými uživateli.

Lépe se mluví

Jednou ze zapracovaných připomínek od veřejnosti je to, že je filtr polomasky nově částečně chráněn lamelami tak, aby částice a kapénky nedopadaly přímo na něj.

„Šlo nám hlavně o tvar masky, pohodlí pro uživatele a s tím snížení netěsností při jejím nošení,“ řekl Právu jeden z konstruktérů, Václav Kaczmarczyk.

Foto: VUT

Různé velikosti polomasky

„U výtisků z tvrdých plastů nikdy nebude možné dosáhnout komfortu a schopnosti přizpůsobit se tvaru obličeje, který nabízí komerční výrobky z měkkých plastů. Proto je u naší masky důležité najít si velikost, která vám nejlépe sedí,“ dodal Kaczmarczyk. Nově si zájemci mohou zdarma stahovat ze stránek školy nejen verze masky pro dospělé ve velikostech S až XL, ale i dětské velikosti XS a XXS.

Brněnská technika přišla s ochrannou polomaskou. Vyrobit si ji můžete na domácí 3D tiskárně

Koronavirus

Dalším výrazným zlepšením je, že je maska příjemnější při hovoru. První verze masky seděla na obličeji dobře, ale při mluvení se na obličeji pohybovala, což znesnadňovalo porozumění řeči. Nová verze je větší, takže se s ní mluví podstatně lépe. Maska z VUT není profesionálním respirátorem, ale vysoce efektivní ochrannou pomůckou.

Reklama

Výběr článků

Načítám