Hlavní obsah

Na testy zdarma se čeká i čtrnáct dní

Právo, Vlastní zpráva

Přestože laboratoře testující vzorky na onemocnění covid-19 jedou naplno, na testy hrazené zdravotními pojišťovnami musí zájemci čekat i několik dní.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Výjimkou není ani týden, nejhorší situace je kvůli ohromnému zájmu zřejmě v Ústeckém kraji. V některých nemocnicích Krajské zdravotní tam rezervační systém nabízí místo až téměř za dva týdny.

Například v chomutovské nemocnici systém v pondělí ráno nabízel volno pro lidi s doporučením od lékaře až v neděli 8. listopadu, pro samoplátce o tři dny dříve, tedy ve čtvrtek 5. listopadu.

„Objednací lhůty od zájemců indikovaných hygieniky nebo praktickým lékařem se odlišují od samoplátců proto, že každá skupina má přes den vymezený čas, tak aby se tyto skupiny takzvaně nepotkávaly,“ řekl Právu generální ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Běžně sedm dní

Společnost Krajská zdravotní již postupně ve všech odběrových centrech navýšila kapacity odběrů, které probíhají každý den včetně sobot, nedělí a svátků.

Česko má nejvyšší procento pozitivních testů v Evropské unii

Koronavirus

Ani v Libereckém kraji nestačí kapacita odběrů uspokojit poptávku po testování. Pět odběrových míst a mobilní odběrové týmy zvládají v tuto chvíli dva tisíce odběrů denně, někde se ale čekání na možnost testování blíží k hranici jednoho týdne.

Platí to například pro odběrové místo v jilemnické nemocnici, kde jsou termíny na testování pro celý tento týden již obsazené.

Jednotný objednávkový systém v Libereckém kraji nabízel v pondělí po poledni první volné termíny pro testování hrazené zdravotní pojišťovnou v Jilemnici až na příští pondělí 2. listopadu.

V dalších městech není situace o mnoho lepší. V nemocnicích v Liberci a České Lípě se na test čeká čtyři dny. V Jablonci nad Nisou je situace ještě horší a blíží se k hranici sedmi dnů jako v Jilemnici. Obyvatelé Jablonce se ale mohou objednávat na testy i do Státního zdravotního ústavu v nedalekých Vratislavicích nad Nisou, kde je kapacita zatím nejméně přetížená a na test se tu čeká zhruba tři dny.

Rychlejší a levnější testy ze slin už v Česku jsou, stát je nevyužívá

Domácí

„Celý systém je přetížený a nedá se čekat, že se to zlepší. Nechceme totiž zatím více zatěžovat nemocnice s odběrovými místy a laboratořemi ve chvíli, kdy každá ruka, která může, pomáhá na covidových jednotkách,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK). Obyvatele už sám vyzval, aby s čekáním na otestování byli trpěliví.

Nové odběrové místo

„Pokud jste v karanténě, je jedno, jestli jdete na test druhý, třetí nebo sedmý den. Hlavně dodržujte podmínky karantény, to znamená nulové sociální kontakty,“ vzkázal Půta.

Kvůli vysokému zájmu se čekací doba na koronavirové testy prodlužuje i v Brně. Ještě před týdnem byla čekací doba na stěry v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny dva až tři dny, nyní musí lidé na test čekat týden. Nemocnice proto otevřela třetí odběrové místo.

„Denně teď budeme provádět zhruba 330 stěrů. Obě naše laboratoře nyní vyhodnocují necelých 700 vzorků, během následujících dvou týdnů bychom se chtěli dostat na celkové číslo 1300,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

V domovech seniorů začne plošné testování na koronavirus

Koronavirus

Také Fakultní nemocnice Brno a Nemocnice milosrdných bratří mají nejbližší volné termíny pro testování osob s žádankou od lékaře nebo hygieny nejdříve na začátku listopadu. Podle mluvčí FN Brno Veroniky Plaché plánuje nemocnice kvůli vysokému zájmu navýšit kapacitu drive-in testování.

Vzorky posílají jinam

V Kraji Vysočina se čeká na provedení testu zhruba pět až šest dnů a další dva až tři dny na výsledek. „Je to z kapacitních důvodů laboratoří a odběrových míst. Nemáme tu privátní laboratoře jako třeba Praha,“ uvedl ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Jiří Kos.

Podle hejtmanova náměstka Vladimíra Novotného (ČSSD) se v kraji provádí denně kolem 1300 odběrů plus dalších několik set pro testování pacientů nemocnic a klientů sociálních zařízení včetně personálu, což je skupina, která má přednost. K vyhodnocení se vozí odebrané vzorky i do laboratoří v Ostravě, v Brně a v Praze.

V mladoboleslavské nemocnici se dosud pohybovala doba čekání od objednání k samotnému odběru v rozmezí od tří do pěti dnů. Aby se doba zkrátila, provedla včera nemocnice změny. „Posílili jsme odběrové místo pro nařízené odběry z jednoho na dvě křesla. Přesunuli jsme odběry pro samoplátce na jiné místo. Díky tomu jsou volná místa na nařízené odběry,“ řekla Právu mluvčí nemocnice v Mladé Boleslavi Hana Kopalová.

První kolo plošného testování na Slovensku ukázalo minimální promořenost

Evropa

Samotný odběr a procedura s tím spojená by pak zdravotníkovi měly trvat zhruba 90 vteřin. Problémy se zpracováním odebraných vzorků má teď laboratoř příbramské nemocnice a čekací doby se kvůli tomu prodlužují. „Na trhu je málo sad, které naše laboratoř používá na vyhodnocení vzorků. Kvůli tomu nemůžeme zpracovat takové množství. Fungujeme, ale v omezeném režimu a necháváme si rezervu hlavně pro urgentní pacienty,“ řekl právu mluvčí nemocnice v Příbrami Martin Janota. Speciální sady na zpracování vzorků má nemocnice objednané a dorazit by měly počátkem listopadu.

V Jihočeském kraji je v současné době třináct testovacích míst. Čekací doba na testy je tam kolem dvou dní, na podobnou dobu se dostali i v Karlovarském kraji. „Objednávali jsme dnes nejdřív na středu, protože v pondělí a v úterý již byly plné kapacity,“ uvedl v pondělí dopoledne Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje, který má na starosti rezervační linku pro objednávky na testování onemocnění covid-19.

Webové stránky covid.praha.eu, jejichž prostřednictvím je možné se objednat na test, ukazují, že odběrový stan ve vinohradské nemocnici v Praze 10 má na úterý pro zájemce se žádankou úplně plno. Včera odpoledne se lidé mohli dočíst, že první volný termín je 28. října v 8.35 hodin. Na další den měli zájemci možnost vybírat ještě z řady možností.

Firma na Oravě má problémy po plošném testování, zaměstnanci jsou v karanténě

Evropa

Všeobecná fakultní nemocnice nabízela rezervaci nejdřív od 1. listopadu, Thomayerova nemocnice měla k pondělnímu odpoledni dva volné termíny na 30. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám