Hlavní obsah

Firma na Oravě má problémy po plošném testování, zaměstnanci jsou v karanténě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Oravský producent feroslitin společnost OFZ v obci Oravský Podzámok registruje v souvislosti s plošným testováním obyvatel na covid-19 značný výpadek zaměstnanců. Web čas.sk upozornil, že na noční směnu ze soboty na neděli nenastoupila do práce polovina lidí. Proč lidé nepřišli, firma přesně neví, předpokládá, že měli pozitivní testy na koronavirus.

Foto: Hasiči SR

Plošné testování na Oravě

Článek

Výkonný ředitel OFZ Branislav Klocok připustil, že společnost výpadek pracovní síly očekávala a snažila se na to připravit preventivním snížením výroby. „Postupně, jak nám začali vypadávat lidé, jsme byli nuceni snížit výrobu až o 40 procent, někdy i víc, podle toho, kolik lidí jsme měli k dispozici na obsluhu pecí,“ uvedl Klocok.

Těsně před začátkem plošného testování na Oravě měla společnost výpadek zaměstnanců kritických středisek na úrovni 20 procent. „Jelikož vypadávali postupně, dalo se to zvládnout. Tuto noc jsme však měli situaci, když do práce nenastoupila více než polovina zaměstnanců. Na jedné směně máme 19 lidí, do práce jich přišlo deset,“ uvedl Klocok. Pokud by společnost musela odstavit jednu pec, byl by to značný finanční výpadek.

Slovensko plošně testuje, zájem lidí je obrovský

Evropa

Firma zatím neví, jestli zaměstnanci měli v rámci plošného testování pozitivní test na koronavirus, nebo zda na testy nešli, a tudíž se na ně vztahuje úplný zákaz vycházení.

Třídenní testování v oravských okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a v okrese Bardějov na severovýchodě země skončilo v neděli večer ve 20.00. Ministr obrany Jaroslav Naď večer oznámil, že v neděli do 17.00 testovali ve čtyřech zmíněných okresech 15 386 osob, pozitivních bylo 866 lidí. Celkem od pátku do neděle 17.00 bylo testovaných 136904 osob, pozitivních bylo 5298 lidí, co je 3,87 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám