Hlavní obsah

První kolo plošného testování na Slovensku ukázalo minimální promořenost

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

V neděli večer skončilo třídenní testování v oravských okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a v okrese Bardějov na severovýchodě Slovenska. Premiér Igor Matovič v pondělí oznámil, že ve čtyřech zmíněných okresech bylo od pátku do neděle testováno 140 945 lidí s pozitivním výsledkem 5594 z nich. To odpovídá 3,97 procenta.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Muž se nechává testovat v obci Oravský Podzámok

Článek

Matovič poděkoval všem, kteří se testování zúčastnili, a všem, kteří testování organizovali a provedli.

„Velký dík patří především lidem, kteří se testování zúčastnili. Účast byla dramaticky vyšší než v parlamentních volbách. Lidé na Oravě a v Bardějově ukázali světélko naděje všem na Slovensku,“ dodal Matovič.

Náčelník generálního štábu slovenské armády Daniel Zmeko zdůraznil, že testování bylo největší civilně-vojenská operace od vzniku Slovenské republiky. Hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas vyjádřil naději, že Slovensko plošným testováním dosáhne bod zlomu, kterým se změní negativní trend.

První den plošného testování na Slovensku odhalil přes 2200 nakažených

Evropa

Přijde celostátní testování

Testování obyvatel severních okresů bylo jakousi generálkou před nadcházejícími dvěma koly celostátního testování. Plošné testování všech obyvatel Slovenska proběhne ve dnech 30. října až 1. listopadu a pak opakovaně 6. až 8. listopadu.

Armáda ve spolupráci s místními samosprávami zřídí 5000 odběrových míst po celé zemi. Testování bude bezplatné a dobrovolné. Určené je pro obyvatele od 10 do 65 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám