Hlavní obsah

Indie je v případě nákazy koronavirem časovaná nálož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie je v případě nákazy novým typem koronaviru časovaná bomba, tvrdí Harjit Singh Bhatti, prezident tamější zdravotnické organizace Progressive Medicos and Scientists Forum. V počtu přírůstku nakažených se země propracovala před Velkou Británii, když se denně prokáže infekce u 10 tisíc lidí. Na pomyslném světovém žebříčku jí patří čtvrté místo s počtem 298 283 potvrzených případů infekce a 8501 úmrtími.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Provizorní zařízení pro nakažené koronavirem v Bombaji

Článek

Odborníci se domnívají, že nákaza je v populaci rozšířená podstatně víc, než udávají oficiální statistiky. Upozorňují, že země s 1,3 miliardy obyvatel provádí málo testů.

Tamější ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že navyšuje denní počty testovaných na 145 tisíc lidí. Zatím bylo protestováno přes pět milionů Indů.

V Indii našli výraznou mutaci koronaviru. Vyvíjená vakcína může být zbytečná, varují vědci

Koronavirus

Navzdory situaci vláda přesto v pondělí otevřela obchodní centra, chrámy, svatyně a kanceláře. Lékaři se obávají nekontrolovaného šíření nákazy. Nemocnice ve velkých městech už nemají dostatečné kapacity a mnoho nemocných umírá bez léčby, kterou akutně potřebují. Nejhůře postiženými místy jsou Bombaj, Dillí a Čennai.

Kritickou situaci dokládá případ z Dillí. Žena v osmém měsíci těhotenství měla problémy s dýcháním a postupně ji odmítli ošetřit v osmi nemocnicích. Nakonec zemřela v sanitce. „Prosila nás, abychom jí zachránili život, ale nemohli jsme nic dělat,“ řekl švagr zemřelé. Spolu s jejím manželem ji vozili z jedné nemocnice do druhé ve zběsilé snaze zachránit její život.

Indové kvůli zákazu vycházení hladovějí. Jinak s virem bojovat nejde, brání se premiér

Koronavirus

„Dokud vláda nezvýší výdaje na zdravotní péči, věci se nezmění,“ tvrdí Harjit Singh Bhatti. Odborníci se domnívají, že do konce července bude v Dillí půl milionu nakažených. Nemocnice jsou přeplněné a personál zcela přetížený.

Uvolnění opatření možná ale byla jediná cesta, protože protikoronavirová omezení se začala příliš podepisovat na hospodářství země. Podle BBC již miliony Indů přišly o práci a možnost obživy, podniky zavírají a zástupy pracovních migrantů závislých na denním příjmu kvůli obavám z hladu opustily města. Tito lidé se často na cestu vydali pěšky, protože v době omezení pohybu v Indii nefungovala hromadná doprava. Mnoho z nich zemřelo hladem nebo vyčerpáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám