Hlavní obsah

Krvácející americká ekonomika dostane největší finanční injekci v dějinách

– Washington

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek posvětila poskytnutí nejobjemnější finanční injekce v dějinách USA. Má povzbudit tamní ekonomiku paralyzovanou pandemií koronaviru a pomoci zdravotnickému systému čelit dalšímu náporu nákazy. Uvolnění rekordních 2,2 bilionu dolarů (54 bilionů korun) bylo schváleno v bezprecedentně krátkém čase.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Žena s pytlem cibule v ulicích Brooklynu

Článek

Mimořádnou finanční pomoc americkému hospodářství a zdravotnictví Sněmovna reprezentantů schválila aklamací, tedy hlasitým vyvoláním souhlasu bez detailní evidence hlasujících. Také Senát přijal ve středu opatření jednomyslně, ruku pro něj zvedlo 96 přítomných senátorů. Zbývá tak už jen podpis prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy se staly hlavním světovým ohniskem epidemie. Jejich zdravotnický systém čelí obrovskému náporu, finanční trhy krvácejí a stále více Američanů přichází o práci. Nemocí Covid-19 se v USA nakazilo už 97 tisíc lidí, 1475 lidí vir usmrtil a 813 lidí se již naopak zotavilo.

Rekordní nárůst počtu obětí v Itálii, celkem je jich přes 9000

Koronavirus

Díky záchrannému balíčku se dostanou stovky miliard dolarů do nejhůře zasažených odvětví. Americké rodiny pak získají přímou výplatu v celkovém objemu asi 500 miliard dolarů. Část peněz je určena pro malé podniky, dále pak na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení.

1200 dolarů pro každého

Jednotlivcům, kteří ročně vydělají 75 tisíc dolarů (1,9 milionu korun) nebo méně, je určena jednorázová přímá platba 1200 dolarů (asi 30 000 korun). Manželské páry s příjmem domácnosti do 150 tisíc dolarů ročně dostanou 2400 dolarů a dalších 500 dolarů na každé dítě.

Koronavirus na chudé lidi nejde, prohlásil mexický guvernér

Koronavirus

Menší podniky obdrží 367 miliard dolarů, aby měly na výplaty zaměstnanců, kteří teď musejí zůstávat doma. Součástí balíčku je i kontroverzní program dotovaných půjček se zárukou určených velkému průmyslu včetně leteckých společností ve výši 500 miliard dolarů, pro který se jen obtížně hledala podpora.

Reklama

Výběr článků

Načítám