Hlavní obsah

Je to teď na umření hlady, líčí sexuální pracovnice z Plzně

Právo, Jiří Šolc

Výpadek příjmů kvůli koronavirové krizi se nevyhnul ani lidem, kteří se pohybují na hraně zákona nebo za ní. Takový je i případ Jany P. z Plzně, ženy závislé na drogách, která se živí poskytováním sexuálních služeb.

Rozhovor se sexuální pracovnicíVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Teď je to hodně špatné,“ popsala Právu žena s tím, že jedním z největších problémů je nyní jídlo. Podle svých slov sežene za týden někdy dva, někdy pět klientů.

„Kdyby nebylo Spolku Ulice (plzeňský spolek zaměřený na pomoc narkomanům a lidem živícím se prostitucí – pozn. red.), který nám dává potravinové balíčky, tak by to bylo ještě horší. My neumřeme na ten vir, ale hlady,“ poznamenala.

Objednal si sex, místo něj přišel o auto, mobil i peníze

Krimi

Živit se tímto způsobem začala Jana P. před rokem v zimě poté, co s přítelem onemocněli zápalem plic, vyhodili je z práce z fabriky na Borských polích a následně i z ubytovny. „V tu chvíli se nedalo dělat nic jiného. To, co vydělám, je pro nás hlavní příjem,“ řekla.

Normálně si podle svých slov vydělá za dva dny třeba i šest tisíc, nyní má ale klientů málo, a to i proto, že v důsledku současné krize nejezdí zahraniční klienti.  „Jsou dny, kdy neseženu nikoho,” popsala.

Zákazníky hledá Jana P. – podobně jako řada dalších, kteří se živí stejným způsobem – na trase podél Domažlické ulice. „Někteří stálí zákazníci pořád jezdí, ale není jich mnoho,“ podotkla.

Městská i státní policie jsou vůči nim prý relativně tolerantní. „Chovají se docela v pohodě, hlavně nás upozorňují. Když řeknou, že máme do půl hodiny vypadnout, tak jdeme, nechceme nikoho provokovat,“ vylíčila.

Češi v karanténě víc sledují erotické kanály, přibylo hodně ženských divaček

Koronavirus

Se sociálními pracovníky ze Spolku Ulice se potkala před rokem právě na Domažlické trase, když tam pracovníci vyměňovali injekční stříkačky – žena i její přítel jsou oba závislí na pervitinu.

„Teď mi pomáhají zařídit doklady, pomáhají ale víc, než by museli. Dávají nám ty potravinové balíčky, mění jehly a snaží se nám pomoct na úřadech zařídit všechno možné,“ popsala žena.

Ceny rostou, kvalita klesá. Koronavir zasáhl i drogy

Koronavirus

Rozsah služeb pro lidi bez domova, mezi které Jana P. i její přítel patří, je teď také značně omezený. Dříve se například chodili umýt do K-centra, tedy kontaktního centra pro drogově závislé, kde se teď ale musí objednávat, takže jim to ne vždy vyjde. Proto musí někdy zvolit i jiný způsob, jak udržet základní hygienu.

„Zajdeme do většího obchoďáku a tam se umyjeme na záchodech pro invalidy. Už se stalo, že na nás přišli a vyhodili nás,“ popsala žena.

V budoucnu, až pomine současná krize, plánuje pár z České republiky odjet. „Nevím ještě kam, ale hlavně pryč,“ uzavřela žena.

Plzeň nachystala hektarový areál pro bezdomovce. Je v něm i karanténa

Koronavirus

Reklama

Související články

Při zkoušení šatů může nastat zmatek

Koupit si halenku nebo kalhoty bývá pro mnohé problém, zvlášť když nyní není možné si je vyzkoušet. Podle nařízení vlády totiž nemají zákazníci v první fázi po...

Výběr článků

Načítám