Hlavní obsah

Měsíc jsem byl doma. Pendler čekal, až bude moci jezdit za hranice denně

Právo, pab

Čtyřicetiletý Kamil je jedním z pendlerů, který v pondělí po měsíci vyrazil znovu za prací do Německa. Využil toho, že podle nařízení vlády může od nynějška dojíždět za hranice denně.

Hraniční přechod VšerubyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Jsem rád, že se ta omezení postupně uvolňují. Na druhou stranu práce je až druhořadá, na prvním místě je zdraví. Myslím si, že česká vláda postupuje dobře,“  říká muž, který je zaměstnán jako dělník ve Schwandorfu.

Na odbavení na hraničním přechodu ve Všerubech na Domažlicku, který je určený výhradně pro pendlery, čekal necelou hodinu. Už je také rozhodnutý, že si po 14 dnech zajistí test na covid-19, než aby absolvoval 14denní karanténu. I když zůstal delší dobu doma, strach o práci neměl.

Vlaky ani autobusy zatím za hranice nemohou

Koronavirus

„Byl jsem v kontaktu s německým zaměstnavatelem, vyšel mi vstříc. Už je ale rád, že se vracím,“ dodal pendler.

Během ranní špičky od pěti do sedmi hodin odbavili policisté při výjezdu z ČR asi čtyři stovky vozidel. Kontrola pracovního povolení a registrace osobních údajů do systému zabraly u každého z pendlerů maximálně minutu. Na místě úřadovalo pět policistů a dva příslušníci armády.

Na hranici v Těšíně se protestovalo proti jejímu uzavření

Domácí

„Oproti minulému týdnu stoupl počet odbavených pendlerů o přibližně dvacet procent. To se projevilo na delší čekací době. Ten hlavní nápor jsme zvládli za dvě a půl hodiny,“ řekl Právu na místě velitel policejní hlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám