Hlavní obsah

Íránská armáda dostala rozkaz vyhnat lidi během 24 hodin z ulic

Teherán
Aktualizováno

Íránská armáda dostala rozkaz zajistit, aby do 24 hodin byly ulice íránských měst prázdné. Má to pomoci zastavit šíření nového typu koronaviru v zemi. V Íránu se podle oficiálních statistik nakazilo už 11 tisíc lidí, úřady však čelí nařčení, že poskytují zkreslená čísla.

Foto: Reuters

K budově íránského parlamentu se sjíždějí policejní jednotky. Ilustrační foto

Článek

Náčelník generálního štábu Mohammad Hosejn Bákerí uvedl, že armáda dostala příkaz podílet se na boji proti šíření koronaviru.

Vojáci do 24 hodin zajistí, aby byly ulice měst prázdné. Bákerí řekl, že nově zřízená komise byla pověřena na operaci dohlédnout. Armáda se má postarat o to, aby nikdo nebyl "v obchodech, na ulicích ani na silnicích".

Skutečný rozsah epidemie je patrně mnohem větší

Epidemie nového koronaviru v Íránu je mnohem rozsáhlejší, než tamní oficiální místa připouštějí. Naznačují to alespoň satelitní snímky údajných masových hrobů obětí nákazy, které zveřejnily deníky The New York Times a The Guardian.

Na snímcích, které jako první zveřejnil New York Times, je vidět, že Iránci v únoru na hřbitově na kraji města Kum, které se nachází 120 kilometrů jižně od Teheránu, narychlo vykopávali nové hroby.

Video zachycuje íránskou márnici plnou těl, autora zatkli

Koronavirus

Podle Guardianu je ze snímků patrné, že na hřbitově jsou dvě nové řady hrobů o délce stovky metrů. Hroby byly hloubeny v době, kdy jeden z místních politiků nařkl íránské ministerstvo zdravotnictví, že skutečný rozsah epidemie zametá pod koberec.

Zatímco oficiální statistiky referovaly o dvanácti obětech v celé zemi, zmiňovaný místní politik podle britského listu upozorňoval na padesátku obětí. Tajemník íránského ministra zdravotnictví Iradž Harírči vystoupil na tiskové konferenci, kde „kategoricky popřel“ zvěsti o zamlčování skutečného rozsahu epidemie, viditelně mu přitom ale nebylo dobře a následující den přiznal, že byl sám nakažen. Nemocí Covid-19 se od té doby nakazilo i několik dalších vysoce postavených funkcionářů íránského režimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Náměstek íránského ministra na tiskové konferenci nevypadal dobře, potvrdil se u něj koronavirusVideo: Reuters

Podle oficiálních statistik se v zemi nakazilo přes 11 tisíc lidí, 514 lidí nákaze podlehlo.

Podle profesora Amira Afkhami z Univerzity George Washingtona, který se zabývá epidemiemi cholery v Íránu, není fakt, že zemi epidemie zasáhla velmi tvrdě, překvapivý. „Vzhledem k tomu, že je Čína hlavním obchodním partnerem Íránu, vláda nepřijala adekvátní preventivní opatření vůči cestujícím z Číny. Pak se přidala netransparentnost a neochota přijmout odpovídající opatření v ohniscích nákazy,“ míní Afkhami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám