Hlavní obsah

Íránci uvěřili, že alkoholem přepijí koronavirus. Stovky jich zemřely na otravu metanolem

Íránci podlehli fámám o účinku alkoholu proti koronaviru, mnoho lidí nabylo dojmu, že vysokoprocentní lihovina dokáže virus v těle zničit. Místo toho však v islámské republice zemřelo už 300 lidí a kolem 1000 se přiotrávilo metanolem, který nelegální výrobci do alkoholu přidávají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místní média jako příklad uvedla pětiletého chlapce, který po požití metanolu oslepl a ocitl se na jednotce intenzivní péče. Metanol mu přitom podali vlastní rodiče v domnění, že jde o alkohol.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Fáma o ochranném účinku alkoholu se na sociálních sítích v Íránu odvíjí od bulvární zprávy, podle níž se britský učitel a další lidé bojující s nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, sami vyléčili konzumací whisky a medu. „Šíří se pověsti, že alkohol dokáže vyčistit a ochránit trávicí systém. To je naprostý omyl,“ vysvětluje doktor Džavád Amíní Samán.

Jestli budou pít metanol i nadále, bude počet otrávených lidí přibývat.
Toxikolog Erik Hovda

Íránci se těmito zavádějícími zprávami nechávají ovlivnit mimo jiné i proto, že nevěří úřadům ani oficiálním údajům o počtu nakažených a mrtvých v zemi. „Ale jestli budou i nadále pít metanol, bude otrávených lidí přibývat,“ upozorňuje toxikolog z norského Osla Erik Hovda.

Foto: Mohammad Ghadamali, ČTK/AP

Ošetřování Íránky s Covid-19.

Několik desítek nemocných, kteří po konzumaci nelegálně vyrobeného alkoholu skončili v nemocnici, je hlášeno z provincie Chúzestán, z měst Šíráz, Karadž, Kermánšáh a Jazd.

Další tři tisíce případů

Stejně jako v jiných muslimských zemích je v Íránu konzumace alkoholu zakázána. Jeho výroba tak nemůže být pod kontrolou státu a dochází k tragédiím. Nelegální íránští výrobci alkoholu při domácí přípravě vysokoprocentních lihovin používají metanol (místo poživatelného etanolu) a tekutinu pak vydávají za alkohol.

Jedovatý metanol přitom poškozuje orgány i mozek, k symptomům patří bolesti v oblasti hrudníku, zvracení, zrychlené a prohloubené dýchání, oslepnutí i koma. Tzv. metanolová kauza v České republice si v roce 2012 vyžádala čtyři desítky mrtvých.

V pátek Írán oznámil téměř 3000 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet se tak vyšplhal na 32 332, což je páté nejvyšší číslo ve světě. Nemoci Covid-19 zde zatím podlehlo 2378 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám