Hlavní obsah

Falešné e-shopy nabízely Čechům roušky. Podvod není snadné odhalit

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen spekulanti snažící se vydělat nabízejí na internetu roušky. Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset zachytili hned několik falešných e-shopů v českém jazyce, které zneužívají obav lidí z koronaviru. Důvěřivci však místo roušek přijdou o osobní údaje.

Foto: Eset

Ukázka podvodného e-shopu

Článek

Na zahraničních doménách vznikaly podvodné e-shopy v souvislosti s koronavirem již v podstatě od ledna. Zaměřovaly se vždy na země, kde se nemoc začala šířit. A nyní přišla řada i na Českou republiku.

Především v nevyžádaných e-mailech je tak možné narazit na nabídky roušek či například dezinfekčních gelů, které směřují právě na falešné e-shopy. Útočníci se logicky soustřeďují na sortiment, který je v lékárnách nedostatkový.

Jde jim o osobní data

Jejich motivace je nasnadě, o peníze tentokrát vůbec nejde. „Tyto weby se snaží odcizit osobní údaje lidí, kteří si chtějí ochranné pomůcky objednat,“ vysvětlil Ondrej Kubovič, specialista na digitální bezpečnost z Esetu.

„Jejich tvůrci přitom zjevně ovládají češtinu, stránky totiž neobsahují překlepy ani zjevný strojový překlad. Obě podvodné stránky jsou takřka identické a zachytili jsme je ve stejné podobě i na Slovensku,“ konstatoval Kubovič.

Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače

Bezpečnost

Aby podvodné e-shopy získaly na důvěryhodnosti, doplňují je o falešné recenze uživatelů z celé republiky. Podle společnosti Eset kontaktní formulář na doposud objevených stránkách pouze odešle osobní údaje útočníkům. Podobná data totiž mají na černém trhu cenu zlata, útočníkům značně usnadňují zcizení totožnosti apod.

„Před nákupem na neznámých stránkách si ověřte, s kým obchodujete. Podle zákona musí prodejce uvádět své IČO a kontaktní údaje. Na těchto webech ale uživatel obvykle najde jen kontaktní formulář. Zákazník tak nemá prakticky možnost se domoci svých práv,“ konstatoval Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí ČOI.

Foto: Eset

Ukázka podvodného e-shopu

Exkluzivní informace o koronaviru

Nejen podvodné e-shopy představují pro uživatele na internetu riziko. Důvěřivcům na podvodných webech slibují například exkluzivní informace o koronaviru. „Hackeři se budou snažit nalákat uživatele na diskuse o viru, na prodej roušek a obličejových masek, vakcíny nebo domácí testy na detekci viru," konstatoval Peter Kovalčík, bezpečnostní výzkumník Check Pointu.

„Příkladem takové webové stránky je vaccinecovid-19\.com. Poprvé byla vytvořena 11. února 2020 a byla zaregistrována v Rusku. Web nabízí prodej ‚nejlepšího a nejrychlejšího testu na detekci koronaviru za fantastickou cenu 19 000 ruských rublů (téměř 7000 Kč)‘,“ popsal bezpečnostní expert.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Místo exkluzivních informací ale bude na podvodném webu čekat na návštěvníky škodlivý kód. Tímto způsobem se například v uplynulých týdnech šířil trojský kůň Emotet. Ten otevíral útočníkům zadní vrátka do napadeného stroje, aby útočníci do něj mohli propašovat další nezvané návštěvníky.

Obezřetnost je tedy rozhodně na místě i ve světě internetu. V nadcházejících dnech totiž snahy hackerů, jak uživatele v souvislosti s koronavirem napálit, rozhodně neopadnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám