Hlavní obsah

Hackeři skupují domény týkající se koronaviru, varovali bezpečnostní experti

Novinky, ort

Sílící paniku okolo koronaviru se snaží zneužít i hackeři. Ti v posledních týdnech začali hromadně skupovat domény, které s touto nemocí souvisí. Prostřednictvím podvodných stránek pak šíří škodlivé kódy. Upozornila na to kyberbezpečnostní společnost Check Point.

Foto: Novinky

Množství registrovaných domén v souvislosti s koronavirem

Článek

Zatímco na konci loňského roku, kdy se začal koronavirus šířit, se registrovaly maximálně desítky domén týkajících se koronaviru, aktuálně se již počet registraci za týden přiblížil tisícovce.

Všechny registrace pochopitelně nepatří výhradně počítačovým pirátům, ale podstatná část z nich ano, jak Check Point potvrdil. Útočníci totiž spoléhají na to, že lidé budou na internetu hledat co nejvíce informací týkajících se této nemoci a že tedy prostřednictvím vyhledávačů, odkazů na sociálních sítích nebo v nevyžádaných e-mailech zabloudí i na jejich stránky.

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Mobil

Důvěřivcům slíbí například exkluzivní informace o koronaviru. "Řada domén bude pravděpodobně použita pro phishingové útoky. Hackeři se budou snažit nalákat uživatele na diskuse o viru, na prodej roušek a obličejových masek, vakcíny nebo domácí testy na detekci viru," konstatoval Peter Kovalčík, bezpečnostní výzkumník Check Pointu.

„Příkladem takové webové stránky je vaccinecovid-19\.com. Poprvé byla vytvořena 11. února 2020 a byla zaregistrována v Rusku. Web nabízí prodej ‚nejlepšího a nejrychlejšího testu na detekci koronaviru za fantastickou cenu 19 000 ruských rublů (téměř 7000 Kč)‘,“ popsal bezpečnostní expert.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Místo exkluzivních informací ale bude na podvodném webu čekat na návštěvníky škodlivý kód. Tímto způsobem se například v uplynulých týdnech šířil trojský kůň Emotet. Ten otevíral útočníkům zadní vrátka do napadeného stroje, aby útočníci do něj mohli propašovat další nezvané návštěvníky.

Obezřetnost je tedy rozhodně na místě i ve světě internetu. V nadcházejících dnech totiž snahy hackerů, jak uživatele v souvislosti s koronavirem napálit, rozhodně neopadnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám