Hlavní obsah

Usilovně mažeme lži o koronaviru, prohlásil šéf Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook je v posledních týdnech terčem kritiky kvůli tomu, že dostatečně nebojuje proti dezinformacím a hoaxům týkajícím se koronaviru. Proti tomu se však ve středu ohradil šéf této sociální sítě Mark Zuckerberg, podle které Facebook usilovně lži maže.

Foto: Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

„Soustředíme se na zastavení hoaxů a nebezpečných dezinformací. Je ale zároveň důležité, aby se každý mohl dělit o své zkušenosti a bavit se o nákaze,“ prohlásil Zuckerberg s tím, že nechce omezovat svobodu projevu.

„V našich zásadách komunity se ale jasně uvádí, že není v pořádku šířit něco, co ostatní vystavuje nebezpečí. Proto nepravdivá tvrzení a konspirační teorie promptně odstraňujeme,“ konstatoval Zuckerberg. Podle něj se Facebook řídí informacemi od předních globálních zdravotnických organizací.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Internet a PC

Šéf Facebooku zároveň podotkl, že na jeho sociální síti lidé při hledání slova "koronavirus" jako první uvidí aktuální informace od Světové zdravotnické organizace (WHO) nebo ze své země. WHO zároveň dostává "tolik reklam zdarma, kolik potřebuje".

V minulých dnech bylo možné na Facebooku narazit na informace, že lék na koronavirus je znám již dávno, ale že jej úřady nechtějí dát veřejnosti. Stejně tak je nesmyslný komentář, podle kterého je s výskytem nemoci spojena nadace Billa a Melindy Gatesových.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Dezinformace šíří samotní uživatelé

Jiná dezinformace zase uvádí, že v souvislosti s výskytem choroby různé světové mocnosti přeruší přístup k internetu, aby nebylo možné „šířit pravdu o koronaviru“. Chtějí tak prý umlčet sociální média a jedince, kteří „říkají o viru pravdu“.

Nic z výše uvedeného samozřejmě není pravda, jak zdůraznil server CBS News. Problém je však v tom, že celá řada uživatelů podobným zprávám věří a sama je šíří.

Reklama

Související články

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Roušek a respirátorů je celosvětový nedostatek, kvůli čemuž letí ceny raketově nahoru. Pomoci zklidnit trhy se rozhodla společnost Sharp, která předělá jednu...

Výběr článků

Načítám