Hlavní obsah

Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba koronaviru šířícího se z Číny je jedním z hlavních zpravodajských témat posledních dnů, což nezůstalo bez povšimnutí počítačových pirátů. Ti v souvislosti s koronavirem šíří viry, které představují reálnou hrozbu pro počítače. Upozornila na to antivirová společnost Kaspersky.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Zaměstnanci berlínské nemocnice Charité připravují test na odhalení nového koronaviru 2019-nCoV. (Ilustrační foto)

Článek

Kybernetičtí zločinci se pravidelně snaží zneužít atraktivních událostí, o které je mezi lidmi zájem. Při touze o čerstvé informace jsou totiž lidé zpravidla méně obezřetní a nechají se nachytat i na takové triky, které by je jinak nechaly chladnými.

Aktuálně se snaží zneužít paniky okolo koronaviru. „Objevené škodlivé soubory byly ve formátu PDF, MP4 nebo docx a měly obsahovat informace o koronaviru, který hýbe současným světovým děním. Z názvů souborů lze vyvodit, že měly obsahovat videa s instrukcemi, jak se před virem chránit, aktuální informace o jeho vývoji, nebo dokonce testy prokazující nákazu,“ prohlásil Miroslav Kořen, generální ředitel Kaspersky pro východní Evropu.

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Internet a PC

Žádné exkluzivní informace

Soubory však žádnou z těchto informací neobsahovaly, jak zdůraznil. „Místo toho byly soubory plné různých hrozeb od trojských koní po počítačové červy, které jsou schopné smazat, zablokovat, upravit nebo zkopírovat data ale také rušit provoz počítačů a celých počítačových sítí,“ konstatoval Kořen.

„Doposud jsme zaregistrovali jenom deset unikátních souborů. Ale vzhledem k aktuálnosti tohoto tématu předpokládáme, že se v krátké době objeví daleko vyšší počet škodlivých souborů odkazujících k této smrtelné nákaze,“ varoval bezpečnostní expert.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Dávat pozor na koncovky souborů

S ohledem na možná bezpečnostní rizika by se uživatelé měli vyhýbat podezřelým odkazům, které slibují exkluzivní informace. „Ty raději čerpejte z webů oficiálních zdravotnických služeb či státních orgánů,“ poradil Kořen.

„Věnujte pozornost koncovkám stahovaných souborů. Dokumenty nebo videosoubory by neměly být ve formátu .exe nebo .lnk. Používejte účinné bezpečnostní řešení, které vás ochrání před širokou škálou internetových hrozeb,“ uzavřel bezpečnostní expert.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám